Babát szeretnénk

Babatervezés, teherbe eséssel kapcsolatos problémák témakörében érkezett kérdések és válaszok.

Tanácstalan vagy? Segítségre van szükséged? Írd meg kérdésedet nekünk, szakértőnk kb. 5 napon belül válaszol! 

Ha nem a saját keresztneveddel szeretnéd látni a kérdést oldalunkon, írj bátran álnevet vagy jeligét!

E-mail címünk: veszprem@babamama.info vagy veszprem.babamamainfo@gmail.com

A kérdésekre Dr. Lövei Péter, szülész-nőgyógyász ad választ.

Téma: sürgős érdeklődés, segítség kérés

T. Doktor Úr!

36 éves vagyok. Van már egy négy éves kislányunk. Most újabb babával próbálkozunk. Decemberben volt egy vetélésem, ami után nem volt szükséges kaparásra, mert szépen kiürültem.
Most áprilisban nem védekeztünk azóta először. A mensim sosem volt szabályos sajnos, de átlagban 35-40 napra mindig megjött. Volt olyan, amikor 28 napra. Április negyedikén menstruáltam utoljára. Május 1-jén teszteltem pozitívat, azóta újabb teszteket csináltam. Mindegyik pozitív. 10-én voltam az orvosomnál, aki azt mondta, hogy az endometrium 32 mm-es. A méhem rendes nagy.
Méretei: 8,6×5,9×6,3 cm. A méhem hátrahajló.
6 mm-es gestacios képlet gyanítható.
Ön szerint van esélyem arra, hogy ez terhesség lesz?  Két hét múlva kell visszamennem az orvosomhoz, ha addig nem lesz valami gondom.
Köszönöm válaszát!
Kedves Kérdező!

Ez az ultrahang lelet mindenképpen biztató, és meg is felel annak, amit ennyi vérzéskimaradás után, terhesség esetén látni lehet. Természetesen a megnyugtató az lesz, ha már az embrió és a szívműködés is látható lesz, ezeket két hét múlva amennyiben a terhesség rendben zajlik, látni is fogják!
Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: elcsúszott ovuláció?

Jó Napot Kedves Dr. Úr.

7én volt meg a menzeszem a kalkulátor alapján is 20-21 re kelett esnie az ovumnak akkor voltak a le erösebbek a csikok.
És elkezdtek szépen halványodni de 2 Napja olyan erös megint a mait reggel Csináltam elsö vízeletböl.
Erösebb a 2 csik mint a teszt csik. Enyire elcsuszott volna az ovuláciom? vagy ilyenkor jóstesztként müködik vagy mitöl lehet mit jelent?
Válaszát nagyon Köszönöm.
Nagyon Szép Napot Kívánok.
Tisztellettel Gabriella
Kedves Gabriella!

Lehet jósteszt az ovulációs teszt, ugyanis a luteinizáló hormon (LH) szerkezete majdhogynem azonos a terhességi hormon (bHCG) kémiai szerkezetével. Viszont ha 20-21.-e környékén volt ovulációja, akkor a 27.-i tesz még nem fogja kimutatni a terhességet.
Amit furcsának találok, hogy a tesztek 16.-ától folyamatosan pozitívak, kérdés, hogy frissen értékelve is két csík volt, vagy csak a hosszú állás miatt jelent meg a második.
Ha végig pozitívak voltak, akkor fenntartással kell fogadni az eredményt, mert csak az LH csúcs idején (ovuláció előtt kb 24 órával) kellene pozitívnak lennie, (ill. a ciklus végén lehet, ha a terhesség miatt a bHCG emelkedik).
Ha mind pozitív volt, annak több oka lehet: egyrészt rossz a teszt, másrészt vesebetegség esetén bizonyos fehérjék a vizeletben pozitív reakciót adhatnak, illetve az sem kizárható, hogy még az előző ciklusban teherbe esett és a bHCG miatt lett mind pozitív.
Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: kezdődő terhesség?

Tisztelt D.r úr!
Egy újabb kérdéssel fordulok önhöz
09.04én voltam Hcg béta mérésen az eredményem 0,1 U/L lett
reménykedhetem hogy kezdődő terhességem van?
eddig mikor mértek nekem hcg szintet mindig az volt a leletemen hogy mértékegység alatt
válaszát előre is köszönöm
Üdv:Vivien

Kedves Vivien!

Sajnos ez negatív eredmény, az 5 alatti érték esetén a terhesség kizárt!

Tisztelettel : dr Lövei Péter

Téma: hüvelyi ultrahanggal megállapítható-e a petevezeték elkötöttsége?
Tisztelt doktorúr!
Hüvelyi ultrahanggal látható ha valakinek elkötötték a petevezetékét?Mivel állapítható meg az ilyesmi?Ne tessék gondolni bugyutának a kérdésem után,a császármetszésem előtt saját kezemmel nyilatkoztam,hogy nem szeretném hogy elkössenek,hisz már akkor is tudtuk hogy szeretnénk még babát.A császármetszésem óta a korai klimax tüneteit vélem felfedezni magamon(35 éves vagyok),sajnos 3 éve nem esek teherbe.Tudom millió oka lehet,hogy nem jön létre egy terhesség,éppen ezért kértem időpontot egy meddőségi központba.Ami viszont nyugtalanít,hogy kérésem ellenére nem köthették e el a petevezetékeimet.Jónéhány hüvelyi ultrahangon voltam az utóbbi években,de vajon észre lehet az ilyesmit venni?Válaszát előre is köszönöm!Solange

Kedves Solange!

A petevezetők lekötése nem látszik ultrahangon. Illetve ha egy átjárhatósági vizsgálattal kontrasztanyaggal feltöltik a méh üregét, akkor UH-al látható, hogy ez a kontrasztanyag ürül a hasüreg felé,(amennyiben átjárhatóak a petevezetők).
Kizártnak tartom, hogy akarata ellenére elvégezték volna ezt a beavatkozást, az azonban hogy császármetszés(ek) után esetleg kialakultak-e olyan összenövések a hasüregben, amik a petevezetők átjárhatóságát befolyásolják, nem kizárt.
A petevezetők átjárhatóságáról a fent említett ill. egyéb más módszerekkel is meg lehet győződni.
Ezentúl a petevezetők lekötése a petefészkek működését, hormontermelését és az ovulációt semmilyen mértékben befolyásolja, ezért ha klimaxos panaszai vannak, annak oka máshol keresendő!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: lehetek újra kismama?

Tisztelt doktor úr
36 éves vagyok van egy 14 lányom A párommal szeretnénk egy közös babát . Sajnos 13.hetes terhességem során a babák szívhangja megszünt. Műví vetélésem volt azaz abortuszom akkor azt mondták mivel a lányom is ikerként fogant csak a 12 héten felszívodott és ezek a magzatok is ikerként 13 hetesen elhaltak nagy a valoszinűsége hogy a következő terhességem is ikrer lesz amit szintén nem tudok kihordani. Ez valoszinűnek tartja? Szeretnénk babát de félünk hogy ez bekövetkezik újra. Mit tanácsol lehetek újra kismama boldog édesanya valamikor ?
Köszönettel Klára

Kedves Klára!

Az hogy ikerterhessége volt illetve várható, önmagában nem jelenti azt, hogy nem fogja tudni kihordani (hisz nagyon sok problémamentes ikerterhesség van). Elképzelhető, hogy pl. a méh valamilyen deformitása (pl. myoma, méhfali sövény, vagy a méh egyéb fejlődési rendellenessége) miatt problémát jelenthet az ikerterhesség kihordása, de ezek a problémák nem 13 hetesen jelentkeznek.
Emellett statisztikailag nagyon kicsi annak a lehetősége is, hogy két ikerterhesége legyen egymás után, de egy harmadiknak, ha nem is lehetetlen, de nagyon kicsi a valószínűsége.
Én azt javaslom, probálkozzanak bátran, azt előre kijelenteni, hogy egy esetleges következő terhesség biztosan sikertelenül fog végződni, semmiképpen sem szabad!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: P3 és terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

Két P3-as citológiai eredményem lett. Most várom a HPV vírus teszt eredményt. Közben kimaradt a mensesem, már egy hete késik. Vettem tesztet, amely pozitív lett. (Gabriel-délutáni vizeletből)
A p3 okozhatja h pozitív a teszt eredménye? V kezdhetek örülni? ☺️
Természetesen megyek orvoshoz is, amint meglesz az eredmény.

Köszönettel: Évi.

Kedves Évi!

A p3-as eredmény nem okoz pozitív terhességi tesztet, úgyhogy nagyon valószínű, hogy terhes!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: aktuális nap vagy sem?

Kedves Dr. Ur elöre is köszönöm válaszát.

Az elmult honapokban 20. mindig meg jött a menzeszem m mult honapban 9 napot késet de semmit nem találtak a vér tesztben ammi aggaszto lenne azt mondták a stressz a felelös. 29-én meg jött a menzeszem ami tartott 3 napot.
Gondoltam el megyek vér tesztre háta végre jönn a baba. De sajnos nem.
Naptár Által kiszámoltam az ovuláciom csináltam is tesztett. Ami elég fura mert már nem kellene ovulálnom de ma a legerösebb a teszten a csík és ma tojás fehérjéhez hasonló kocsonányás nyákot találtam a tisztasági betétemen. Biztos ami biztos 15-én és ma is Együtt voltam a férjemmel meg 4-én.
Mi ez a kocsonyás anyag mivel azt olvastam ez a terméketlenségi napok de akkor miért pozitiv a teszt. Ön szerint sikeres lehetett a megtermékenyülés.

Nagyon szépen köszönöm még egyszer.
Gabo86

Kedves Gabo86!

Ha minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jön meg a menszesze, akkor a ciklusa 30-31 napos, ennek megfelelően ha 29.-én volt az utolsó vérzése, akkor érthető, hogy 15.-én pozitív volt az ovulációs teszt, hisz akkor volt középidőben.
A kocsonyás anyag a méhynyaknyák, ami középidőben, ovulációkor elfolyósodhat, és tojásfehérjéhez hasonló állagúvá válhat ezzel bővebb folyást okozva, tehát pont a termékeny napokat jelzi!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: nem esem teherbe

Üdvözlöm! 3 éve vagyok párkapcsolatban. Olyan panasszal fordulok Önhöz, hogy rendszeres nemi élet mellett védekezés nélkül immár 22 hónapja nem esem teherbe. Voltam nőgyógyásznál aki mindent rendben talált. A párom is teljesen egészséges és neki már van egy kisfia az előző párkapcsolatából. A családomban már minden rokonnak született gyereke, nekem még nem. 23 éves vagyok. Szeretnék már én is kisbabát. Mi lehet a baj? Elvagyok keseredve.

Kedves Kérdező!

A meddőségnek nagyon sokféle oka lehet női és férfi oldalról is, egy speciális kivizsgálás során fény derülhet az okra, ebbe beletartozik a párja vizsgálata is, attól függetlenül, hogy van-e gyermeke egy korábbi kapcsolatból! Ezeknélkül a vizsgálatok nélkül sajnos csak találgatni lehet.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: babát szeretnék

El vagyok sterilizalva atol meg teherbe eshetek vagy visza lehet csinalni

Kedves Kérdező!

A műtéti sterilizálás sem 100%-os biztonságú, de nagyon kicsi az esélye a terhességnek. A műtét típusától függően létezik helyreállító bevetkozás, de a tapasztalat szerint sajnos alacsony hatákonyságú.

Ha gyermeket szeretne, és a helyreállító műtét sikertelen volt, lombik program segítségével teherbe eshet.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: babát szeretnénk

Tisztelt Doktor Ur 33eves vagyok anasztazia a nevem lene egy kerdesem a paromal egy eve probalkozunk babat szeretnenk de nem sikerul minden probalkozas utan kifojik a sperma mi az oka nekem levan egy kicsit ereszkedve a mehem atol teherbe tudok esni vagy az gondot okozhat vanak tunetek van mikor hanyingerem van sokat jarok pisilni melejim feszulnek ojan lehet seges hogya no varndos es megjon a menszesze minden honpba nekem a mult honapba 32napra jot meg Doktor ur ha tud segicsen nagyon szeretnenk babat tiszteletel

Kedves Anasztázia!

Ne izguljon, attól, hogy kifolyik az ondó, teherbe eshet (ha ilyen félelmei vannak, emelje meg a csípőjét szex után, pl. egy párnával). Az, hogy “kicsit meg van ereszkedve” a méhe, szintén nem okoz meddőséget.

Ha terhességre gyanús jeleket észlel magán (hányinger, emlőfeszülés), illetve kimarad a vérzése, csináljon egy terhestesztet, sajnos előfordulhat hüvelyi vérzés terhesség alatt is, amit a hölgyek esetleg menstruációnak gondolnak.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Terhesség vagy betegség?
Jó Napot Tisztelt Dr. Úr!

5 honapja nem szedek gyogyszert. Minden honap 20.-án meg jött a menzeszem.

2-3-án volt az ovulálásom a férjemmel Másodikán együtt is voltunk.

ma már 9 napja nem jönn meg a menzeszem csak ezös barna színü a folyásom nem nagyon ,meg kevés vérrel is párosul de kb. annyi mint ha el vágnám az ujjamat.

Csináltam tesztett 26.-án még negativ volt. Csináltam ovulácios tesztett azon 2 erös csík van mindegy ,hogy reggel csinálom vagy este.

A testhöm is egyszer 36,4-5 vagy 36.8 fok.

Melleim érzékenyek gyenge görcsöm is van de ritkán.

Ön szerint lehetek terhes?

Köszönöm a válaszát.

Tiszetlettel N,G

Kedves N.G.!

Elképzelhető, hogy a vérezgetés ellenére terhes, de mivel a tesztek nem mindig megbízhatóak, pontosan csak vérvételből lehetne ezt megállapítani!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: műtéti szövődmény miatt nem sikerül a teherbe esés?

Tisztelt Doktor úr!

Nekem egy olyan problémám van, hogy két évvel ezelőtt volt egy spontán vetélésem, és mivel a doktor szövődményeket hagyott a műtét után, ismét kapartak. Voltam orvosnál, elmondtam neki a problémámat,és, hogy a párommal szeretnénk kisbabát, hogy minden rendben van e?! Megvizsgált, és csinált citológiát, de nem küldött uh-ra, nem csak az tudja kimutatni a bajt? A leletemen minden rendben van, negatív minden, a kérdésem,hogy a citológiából is ki derülhet ha baj lenne a teherbeeséssel?

Válaszát előre is köszönöm

Kedves Kérdező!

A citológia méhnyakrákszűrésre alkalmas, illetve ha gyulladás van a méhszájnál, akkor az is látható a mikroszkópos vizsgálatnál, de meddőség kimutatására nem. Ha két éve rendszeres házasélet mellet nem esik teherbe, akkor érdemes lenne egy teljes kivizsgálást csinálni, aminek része az UH vizsgálat, a hormonvizsgálat, illetve a partner andrológiai vizsgálata. Ezek után, azt, hogy a két évvel ezelőtti beavatkozás okozott-e bármilyen elváltozást, ami meddőséghez vezethet, műtéti úton lehet megállapítani.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: babát szeretnénk
Tisztelt Doktor úr!

Több hónapja próbálkozunk babával de nem akar össze jönni. Vettem Gabriell ovulációs tesztet ami pozitív lett ,mielőtt megvettem előtte is szeretkeztünk a vőlegényemmel,viszont a pozitív teszt után megpróbáltuk azt hogy egy injekciós fecskendőbe élvezett amit közvetlen a méhszájamba fecskendezett fel teljesen sterilen csináltunk mindent. A kérdésem az lenne hogy így teherbe eshetek-e? Valamint árthatok vele ha ezt többször is megcsináljuk de teljesen sterilen? 25 naposak a menstruációs ciklusaim. Valamint az baj ha pici a méhem?

Válaszát előre is köszönöm szépen.

Tisztelettel: Alexandra

Kedves Alexandra!

Semmilyen körülmények között nem javaslom, hogy csinálják, amit leírt. Egyrészt azért, mert biztos vagyok benne, hogy nem tudnak “steril” körülményeket kialakítani, így előbb-utóbb gyulladása lesz, vagy ami még rosszabb, sérülést okoz magának. Másrészt pedig értelmetlen a dolog, hisz az inszemináció során egy vékony katéterrel juttatják be a méh üregébe (és nem a méhszájba) a tisztított és szelektált ondót.

Szülés előtt általában mindenkinek kisebb a méhe, kérdés, hogy pontosan mit ért “pici” alatt? Ha valami miatt a méh alulfejlett, az a megtermékenyülést nem annyira, inkább a terhesség kihordását befolyásolhatja.

Én azt javasolnám, hogy élvezzék a szexet, és ne görcsöljenek azon, hogy néhány hónap alatt nem jött össze a baba (ahogy már korábban leírtam, egy hónap alatt 20, egy év alatt 80% az esélye a teherbeesésnek egészséges párok esetén).

Ha viszont egy év próbálkozás után sem sikerül, érdemes a meddőségi kivizsgálásokat elindítani.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: információ

Tisztelt Doktor úr!

Örömmel konstatáltam, hogy orosházi születésű. Én is. :-) Üdvözlöm.

Kérdésem az lenne, hogy 2011-ben volt egy abortuszom, családi okok miatt, sajnos. Nagyon friss kapcsolat volt még akkor és nem lehetett tudni, hogy mi lesz belőle, viszont azóta is együtt vagyunk és eltelt jó néhány év. Most 42 éves vagyok és ugye ahogyan lenni szokott, most nem nagyon sikerül teherbe esnem.Nem tudom, hogy ennek mi lehet az oka, nyilván a korom,mert előtte lépten nyomon teherbe estem, de igazából a menzeszeim teljesen normálisan zajlanak, igaz 26 naposak. A jelek alapján ovum is van. Ovu után 37 fokra megemelkedett hő, alhasi görcsök, nyúlós- tojás szerű nyák, időnként ovus vérzés, maszatolás ez általában reggel 6 körül :-) Nagyjából a 12. napon illetve 10-12. napokon érzem ezeket a ciklusban.Most júniusban, úgy éreztem sikerült.Teljesen terhességi érzésem volt. Melleim eresek lettek, a montgomery csomók látványosak voltak és a heves éhségérzetem is meg volt, persze lehet pms tünet is.Tudni kell, hogy minden terhességem nagyon hamar megéreztem, volt mikor Patakfalvy főorvos megkérdezte, hogy miből gondolom, hogy terhes vagyok, mert ő semmit nem látott még :-) Annyira hamar mentem.Viszont most ismét azt éreztem, mint anno, de a 22. ciklusnapon erős derékfájással kezdődött, majd a 23. ciklusnapomon őrületes mennyiségű vérzésem volt, fonal szerű méhnyálkával. Olyan élénk piros vérzésem volt, mint még soha. Kérdésem ezek után az lenne, hogy előfordulhat, hogy esetleg a beágyazódással vannak problémáim? Nem aggódom és nem görcsölök ezen, mert azt gondolom a természet nem véletlen oldja meg ha baj van a babával, csak nem értem, hogy ha érzem a peteérést, akkor miért nem sikerül már 18 hónapja teherbe esnem.Illetve, ha sikerül, akkor mi lehet az oka, hogy nem marad meg? Szedem a barátcserjét 1 hónapja, napi 2 szemet. Ezt a pms tünetre szedem, illetve a ciklusom hosszabbitására és szedek még magneb6-ot, c vitamint. Mindent eszek, zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét stb. Igaz kv-zom is, napi 2-3x.

Esetleg valami tanácsa lenne e még ez ügyben számomra? Lombik kilőve. Azt gondolom, hogy, ha még alkalmas vagyok erre, akkor úgyis meg lesz, ha meg nem, akkor nyilván nem kell. Nekem is van 2 gyönyörű egészséges nagy lányom és a páromnak is van egy szép kisfia. Csak szeretnék még egy közöset :-) ha Isten úgy adja, na és a kis petéim. Ja..párom ebben az évben lesz 40 éves. Sportol, nem kv-zik semmi.

Köszönöm, hogy rabolhattam az idejét. Minden jót kívánok és szép estét önnek. ( Már nagyon megörültem, mikor megláttam a neten, azt hittem Szegeden praktizál, mentem volna oda Önhöz, mert részben ott élünk.)

Nem lehetne itt emailben választ kapni esetleg?

Kedves Kérdező!

Az, hogy érzi az ovulációt, ill. ovulációja van még önmagában még nem elég a teherbeeséshez. Szükséges még, hogy mindkét petevezető átjárható legyen, ne legyen hormonális betegsége, a méh üregében jelentős deformitás, ill. hogy a párjánál is minden rendben legyen (nagy vonalakban). Az Ön életkorában előfordulhatnak olyan ciklusok, melyek során nincs peteérés, ill. a petesejtek minősége is jelentősen romolhat, ezért van az, hogy inkább meddőségi centrumba irányítjuk az “idősebb” hölgyeket, ahol általában a vizsgálatok igazolják is, hogy lombikbébi- kezelés szükséges.

Annál többet, amit leírt, nem igen tudok javasolni a spontán teherbeesés sikere érdekében.

Ha viszont komolyan gondolják, hogy gyermeket szeretnének vállalni, mindenképpen javasolnám meddőséggel foglalkozó szakember felkeresést, ilyen életkorban sajnos az a tapasztalat, hogy túl sokat nem érdemes várakozni, minden hónap számíthat!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Miért nem sikerül teherbe esnem?
Kedves Doktor Úr!

30 éves vagyok, 45kg vékony alkatú, párommal szeretnénk régóta kisbabát, tavaly januárban volt egy 2 hónapos terhességem, ami sajnos elment…

Megvártuk a félévet, amit a doktor mondott, hogy ajánlott betartani vagyis várni! Aztán belevágtuk újra, hónapok teltek el, legbelül mindig reménykedtem hátha most összejön, de sajnos mindig megjött igaz kicsit késve a havi vérzés.

Most arra jutottunk, hogy kivizsgáltatom magam, voltam menzesz alatti és utáni vérvételen, cukor és inzulinos vérvételen, AMH vizsgálaton, most lettek meg az eredmények.

Menszesz alatti eredmények:

TSH 1.605,

FSH 6.3,

LH 4.54,

Prolactin 1154.7,

Ösztradiol 91.0,

Tesztoszter 1.42

A menzesz alatti vérvételen a prolaktin hormonom 1154 ami igen magas a 628.5 tartományhoz.

Menszesz utáni eredményem a 19-21 nap között:

Prolactin: 792.7

Progeszteron: 7.10

AMH eredményem 3,0.

Cukor inzulinos viszgálatom eredménye a következő:

Se Inzulin 0 perc 7.80 uU/mL 2.60-24.90 F

Se Inzulin 60 perc 60.07 uU/mL F

Se Inzulin 120 perc 73.29 uU/mL

(KPLACUK) vércukor terhelés/profil KPLA

Érték Egység Abn Referencia tart.

Cukor 0p 4.6 mmol/L F

Cukor 60p 6.6 mmol/L F

Cukor 120p 5.1 mmol/L F

Mi lehet a gond és baj, hogy miért nem jön össze a baba?

A nőgyógyászom a magas prolaktin hormonra felírt bromocriptin gyógyszert, és d-vitamint.

Illetve azt mondta, hogy kezdjek el diétázni ne egyek csokit,cukros ételeket kerüljem vagyis kevés krumplit, rizst egyek, helyette sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszak és egy nap többször egyek, de keveset!

Mi a véleménye erről, mit csináljak, menjek valahova további kivizsgálásra vagy sem?

Várom mielőbbi válaszát!

Üdvözletttel: Renáta

Kedves Renáta!

A prolactinnak sok formája van a vérben, ebből van olyan, aminek hormonális hatása nincs, viszont emeli az összprolaktin értékét és így tévesen azt gondolhatja az ember, hogy prolaktintúlműködés áll fenn. Az aktív forma arányának meghatározását nem minden labor végzi automatikusan magas érték esetén, így érdemes lenne a vizsgálatot megismételni olyan helyen, ahol ez lehetséges, hisz nem biztos hogy bromocriptint kell egyáltalán szednie.

A ciklus második felében végzett progeszteronszintnek lezajlott peteérés esetén magasabbnak kell lenni, itt két eset lehetséges: vagy nem volt ovulaciója, vagy az a vérvétel után volt. Ha hosszabb a ciklusa, ez utóbbi is lehetséges.

A többi érték rendben van, viszont érdemes lenni megvizsgálni a partnerét is, nále minden rendben van-e?

Tisztelettel: dr Lövei Péter