Elsősegélynyújtó képzés

Aktuális, Veszprémben és környékén elérhető képzésekről a lap alján tájékozódhattok! Alább beszámolót olvashattok a Szent Márton Alapítvány veszprémi képzéséről, és hasznos információkat szerezhettek a gyermekekkel kapcsolatos, otthoni balesetek megelőzéséről.

veszpremlogo

 

A veszprémi baba-mama infó szervezésében és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány közreműködésével 2013. június 4-én, kedden került megrendezésre a

“Mit tegyünk, amíg a mentő megérkezik?”

című, kisgyerekes szülőknek szóló, ingyenes képzés.
Dr. Goschler Ádám, a Gyermekmentő Szolgálat orvos-igazgatója lebilincselően érdekes előadással és 5 gyakorlóbabával segítette, hogy az életmentést lehetővé tevő ismeretek bevésődjenek a tudatunkba. Mivel az oktatás során gyakorlási lehetőséget is kaptunk, a részvételi létszám korlátozott volt. A képzést háromórásra terveztük, de kiderült, hogy ez a téma bőven túl tudja lépni ezt az időkeretet.
Elsőként az eszköz nélküli újraélesztésről volt szó. A megdöbbentő adatok (pl., hogy évente Magyarországon 26 000 hirtelen szívhalál következik be) ismertetése után belevágtunk a teendők megtanulásába, majd gyakoroltuk a tanultakat a babák segítségével. Mivel a tanfolyam kifejezetten kisgyermekes szülőknek szólt, Ádám csecsemőt, kisdedetés kisgyereket mintázó babákkal készült. Ezek segítségével mindenki érezhette, mennyire más a gyakorlatban csinálni a mellkaskompressziót, mint elképzelni, beszélni róla.

Ezen a linken egy nagyon hasznos, rövid videót láthattok az újraélesztésről.

Megtudtuk, hogy ezt a gyakorlást ideális lenne évente egyszer ismételni mindenkinek, hiszen ha a való életben következik be, hogy alkalmaznunk kell, a rendszeres gyakorlás hozzásegít ahhoz, hogy erős stresszhelyzetben is merjünk cselekedni. Elhangzott olyan, talán banálisnak tűnő információ, hogy ha többen vannak jelen a megkezdett újraélesztésnél, akkor aki nem az újraélesztést végzi, segítse a mentők lehető leghamarabbi bejutását azzal, hogy kinyitja a kaput, bezárja a kutyát, eltávolítja az akadályokat az útból, stb. Amikor a szerettünk élete a tét, magunktól eszünkbe jutna-e ilyen apróságnak tűnő dolog..?
A második témánk a légúti idegentest eltávolítása volt.

Ezen a linken ismét egy videót láthattok, amely a legpontosabban bemutatja a teendőket.

Először is megtudtuk, hogy a köhögés jó!  :) Segíti az idegen test távozását, tehát ha a köhögés hatékony, akkor nem kell beavatkoznunk. Akkor kell közbelépnünk, ha a köhögés halk vagy hangtalan, ha a gyerek nem ad hangot, képtelen levegőt venni, kékül vagy eszméletlen. Ha a gyerek eszméletlen, azonnal hívni kell a mentőt a 104-es telefonszámon és meg kell kezdeni az újraélesztést. Ha eszméletén van, akkor váltakozva 5 háti ütést majd 5 hasi lökést kell alkalmaznunk, amíg az idegen test ki nem esik és a gyermek eszméletén van. Csecsemőknél a hasi lökés helyett mellkasi lökést kell alkalmazni. Ha a gyerek köhög, fulladozik, ne kotorásszunk a szájában, mert azzal fokozhatjuk a bajt! Mindehhez a fenti videón láthattok útmutatót! Érdekességként hangzott el, de nagyon fontos tudni, hogy az, ami a leggyakrabban fuldoklást, fulladást okoz kisgyermekkorban, az a mogyoró. Az 5 évesnél fiatalabb gyerekeknek ne engedjük, hogy mogyorót egyenek!
A két nagy téma után három kicsivel folytattuk a tanulást: a krupp és az asztma, lázgörcs és epilepsziás roham esetén szükséges teendőkről volt szó, és az otthoni mérgezésekről. Nagy igazság, hogy mindig van egy első. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha a gyerekünk eddig nem tett meg valamit, vagy nem történt meg vele valami, akkor az a veszély minket nem is fenyeget… Vagy másképpen: az ördög nem alszik. Az otthoni mérgezések túlnyomó része megelőzhető lenne, ha odafigyelnénk néhány apróságra, pl.: elzárva tartanánk a marószereket (vízkőoldó, hideg zsíroldó, WC tisztító, algaölő, sósav, akkumulátorsav, festékoldók, lefolyótisztító, stb.), fagyállót, alkoholt, nyugtatókat és egyéb gyógyszereket, növényvédőszereket. Soha nem töltenénk vegyszert üdítős flakonba, tisztában lennénk azzal, hogy milyen növények vannak a kertünkben és a lakásunkban és ismernénk az egyes részeik elfogyasztása esetén a szervezetre gyakorolt hatásukat. A marószerekből akár egyetlen korty elfogyasztása is végzetes lehet… Szerintem megéri afáradságot, hogy takarításnál, autókarbantartásnál több legyen elővenni a vegyszereket, mint egy mozdulat, ha a gyerekünk élete múlik rajta.
Köszönöm Dr. Goschler Ádámnak, hogy eljött és megtartotta nekünk ezt a hasznos és fontos előadást és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványnak, hogy erre az időre nélkülözte őt! Köszönöm a VMJV Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ munkatársainak, hogy rendelkezésünkre bocsátották a termet és ezzel lehetővé tették a képzés megvalósulását!
Ha lesz hasonló képzésünk máskor is, és szeretnél róla időben értesülni, iratkozz fel hírlevelünkre a kezdőlap bal oldalán!
 szent márton gyermekmentő szolgálat banner

Aktuális képzések:

Az Országos Gyermekmentő Alapítvány ingyenes elsősegélynyújtó képzést tart Veszprémben, 2013. szeptember 15-én, vasárnap délelőtt 10 órától. Bővebb információ itt. Jelentkezni az alapítvány weboldalán lehet.