Fogamzásgátlás, menstruáció

Fogamzásgátlással, menstruációval kapcsolatos kérdések és válaszok.

Tanácstalan vagy? Segítségre van szükséged? Írd meg kérdésedet nekünk, szakértőnk kb. 5 napon belül válaszol! 

Ha nem a saját keresztneveddel szeretnéd látni a kérdést oldalunkon, írj bátran álnevet vagy jeligét!

E-mail címünk: veszprem@babamama.info vagy veszprem.babamamainfo@gmail.com

A kérdésekre Dr. Lövei Péter, szülész-nőgyógyász ad választ.

Téma: Türelem?

Tisztelt Doktor ÚR !

Azon kérdésemmel fordulok önhöz, hogy 02.22-én neg. cyt. lelet után spirál felhelyezése történt nálam, 16 éves rendszeres, panaszmentes fogamzásgátló szedése után. Menstruációm azóta nem jelentkezett, terhességi teszt neg. Normálisnak tekinthető e a menstruáció “hiánya”, ha egyéb panaszom nincs akkor a 3hónapos kontrollt várjam meg türelemmel ? Panaszmentes vagyok.

Köszönettel: “R”

Kedves “R”!
Nem említette, hogy milyen típusú spirál került felhelyezésre: amennyiben hormontartalmú (Mirena, Levosert, Jaydess), abban az esetben ez teljesen normális lehet.
Sima réz vagy aranyozott spirál nem befolyásolja a menstruációs ciklust, nem okoz vérzéskimaradást, viszont elég gyakori, hogy hosszan tartó fogamzásgátló szedése után nem áll be egyből a rendes vérzés (post-pill amenorrhoea), ez a méhen belüli eszköztől független jelenség.
Azt javasolnám, hogy végezzen egy terhességi tesztet, és amennyiben ez negatív, megnyugodhat és ráér a megbeszéltek szerint kontrollvizsgálatra jelentkezni!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Tanácstalan

Tisztelt Dr.úr !

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz , hogy felírták nekem a Dienille nevezetű fog.gátlót , PCOS okokból. Ezen ok miatt egy ideje nem menstruálok , és azt olvastam \mondták , hogy a menszesz
1.napjától kell szedni a Tbl-t. Ilyen esetben hogyan kell szedni ?
Elkezdhetem akkor bármelyik napon ?
Ebben az esetben mikortól véd ?
Vagy meddig kell másmilyen védekezést alkalmazni ?
Valaszát köszönöm !
Bettina

Kedves Bettina!

Ebben az esetben vagy egy másik hormonkészítménnyel elérhető megvonásos vérzés, és annak az első napján elkezdhető a gyógyszerszedés. Vagy csak egyszerűen el kell kezdeni szedni, viszont ebben az esetben az első levél szedése alatt egyéb módszerrel is javasolt a védekezés. Mindkét esetben a fogamzásgátló szedését megelőzően ki kell zárni a terhességet (pl. terhességi teszttel).

Tisztelettel: dr Lövei Péter

 

Téma: tanácsadás

Tisztelt Doktor Úr!

Olyan ügyben szeretném a tanácsát kérni, hogy évek óta Tri-regol tabl. szedek panaszmentesen. Pár hónapon belül 40 éves leszek és szeretném a fogamzásgátló szedését Mirena spirálra váltani. Kérdésem, hogy a spirál felhelyezése előtt mennyivel ill. szükséges e esetleg hónapokkal előbb abbahagyni a fogamzásgátló szedését vagy a spirál felhelyezése függetlenül történik ettől a köv. menstruáció közben?

köszönettel: FR

Kedves FR!

Nem szükséges hosszabb szünetet tartani, abbahagyja a tablettát, megjön a menstruációja, aminek a végén fel is lehet tetetni a spirált. Arra érdemes figyelni, hogy előtte egy éven belüli negatív rákszűréses eredménye legyen!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

 

Téma: bizonytalanság
Tisztelt Doktor Úr!

35 éves két gyermekes anyuka vagyok. Kisebbik gyermekem 3 éves, császármetszéssel jött világra, terhességi toxémia miatt. Fogamzásgátlót kértem a nőgyógyásztól, jelezve a vérnyomás problémát, femilux tablettát írt. Az utóbbi terhesség előtt szedtem tri-regolt, Yadine-t,ezek nem okoztak problémát,viszont ettől a gyógyszertől kicsit tartok. Többen mondták hogy zsibbad a lábuk,pecsételő vérzést tapasztalnak. A koromból kifolyólag tarok a trombózistól. Kérem írja meg véleményét, hogy szedhetem -e Ön szerint.
Tisztelettel: M.

Kedves M.!

A Femilux és a Yadine hatóanyaga megegyezik, sőt, ez előbbi alacsonyabb hormontartalommal bír, így “elméletileg” nem szabadna problémát tapasztalnia. “Gyakorlatilag” viszont, mivel a hatóanyagon kívül más összetevők is lehetnek a gyógyszerekben, emiatt felléphetnek mellékhatások, de ennek kicsi a valószínűsége.

Én úgy gondolom, hogy ha a korábbi gyógyszereket hosszabb ideig szedte, nem volt vele problémája, illetve azóta nem volt trombózisa és olyan betegsége, ami miatt nem szabadna szedni a fogamzásgátlót, akkor önmagában a 35 éves kor nem jelent ellenjavallatot, nyugodtan szedheti. Pecsételő vérzés a első egy-két levél alatt előfordulhat, de hogy hosszabb távon jelentkezik-e, azt előre nem lehet megjósolni.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: spirál

Tiszteletem!
A kérdésem az lenne, hogy szoptatàs alatt a hormontartalmú spiràlt menstruáció hiànyàban lehet-e alkalmazni/hasznàlni, fel helyezhető ebben az esetben is?!
Vàlaszàt előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Beatrix

Kedves Beatrix!

Természetesen nincs akadálya, én azt szoktam javasolni, hogy 2-3 hétig ne éljenek házaséletet a felhelyezés előtt, így megelőzhető, hogy egy esetlegesen meglévő kis terhesség mellé kerüljön fel a spirál.
Tisztelettel: dr Lövei Péter
Téma: menstruációs zavar
Tisztelt Doktor Úr!

38 éves,háromgyermekes anyuka vagyok. Pajzsmirigy alulműködésem van,hasimotho thyeroditis.

Januárban 150mg-ról 125-re csökkentették a gyógyszeremet.Nem tudom,hogy köze van e hozzá,de azóta rendszertelenül jön meg. Előbb 4-5 nappal,vagy később ennyivel. Utoljára ápr.10-én jött meg 4 nap késéssel,11-én több,hüvelykujjnyi alvadt vér jött.13-án időpontom volt Mirena fogamzásgátló spirál felhelyezésre,ami meg is történt,uh-on minden rendben volt. 18-19-20-án barnás pecsételő vérzés volt. Ma, május 02-án megjött megint,de már 2-3 napja fájnak a melleim, ahogy számoltam,18.napra. Júliusban kell kontrollra mennem, Doktor úr azt mondta,hogy be fog állni.Várjak addig,vagy menjek vissza. Nagyon kellemetlen,hogy kevés az a nap most már,hogy nincs jelen a menstruációm.Vagy lehet,nem jó nekem ez a fajta fogamzásgátlás? 2,5 évvel ezelőtt 5 évig volt a “hagyományos”,azzal csak az volt a probléma,hogy vérszegény vagyok,és nagyon véreztem tőle,ezért választottam ezt a fajtát.

Válaszát előre is köszönöm!

Anyuka

Kedves Anyuka!

Igen, a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése befolyásolja a hormonális rendszer (és ezáltal a menstruáció) működését.
Érdemes lenne kontrollálni a pajzsmirigyműködést a gyógyszer adagjának módosítása után!
A Mirena felhelyezés követően sajnos előfordulhat az első egy-két hónapban mindenféle vérzési rendellenesség, általában ez elhúzódó pecsételő vérzést jelent, erre fel szoktuk hívni a páciens figyelmét. A harmadik hónapban ez már nagyon ritka, addigra “hozzászokik a szervezet” a spirálhoz. Legyen türelemmel, lehet, hogy Magának nem fog a Mirena bevállni, de ennyi idő elteltével ezt még nem lehet biztosan megmondani.
Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: cipriol

Tisztelt Doktor Úr!

Több hónapja szedek fog.gátlók, eddig semmi probléma nem volt. A fogamzásgátló tabletta első heti adagjából 6 szemet már bevettem, mikor felfázásra ciprinol antibiotikumot kaptam, így a 7. naptól a 12. napig párhuzamosan szedtem a 2 tablettát. Végigszedtem a fogamzásgátló levelet, meg is jött időben a megvonásos vérzésem. A 2. levél fogamzásgátló elkezdése hetén azonban fura nyomást érzek, görcsöket az alhasamban.
Érdeklődnék, hogy a ciprinol csökkenti az altforalle fog.gátló hatását? Megjegyezném, hogy abban a hónapban megszakítással vagy óvszerrel védekeztünk, enélkül csak a placebo hét utolsó napján voltunk együtt, a megvonásos vérzés után. Illetve az urogin, algopyrin, lándzsás útifű csökkenti a tabletta hatását?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
TSZ

Kedves TSZ!
Az antibiotikumok csökkentheti a fogamzásgátló hatását, az Algopyrin nem, a gyógynövénytartalmú készítményeket nem vizsgálták, de jobb az óvatosság használatukor, tehát kiegészítő védekezést célszerű használni!
Mivel a megszakított közösülés nem épp a legmegbízhatóbb védekezési módszer, ezért mindenképpen javasolnám, hogy csináljon egy terhességi tesztet, annak ellenére, hogy volt rendes megvonásos vérzése. Egyébként, az, hogy a Ciprinol vagy a többi készítmény csökkentette a gyógyszer hatását, nem okozhat a következő ciklusban semmiféle problémát (azonkívül, ha esetleg teherbeesett).
Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: spirál

Kedves Doktor Úr!

2014 decemberében szültem császármetszéssel. Azóta szoptatás alatt szedhető fogamzásgátló tablettát szedek, amit nemsokára abbahagyok, mert már nem szeretnék hormonális fogamzásgátló tablettát szedni. Férjemmel körülbelül egy év múlva szeretnénk újabb babát vállalni, addig gondolkozom másfajta védekezésen (óvszert nem szeretnénk használni). A doktor Úr ajánlja ilyen rövid időre a spirál felhelyezését vagy tud még olyan módszert ajánlani, ami nem borítja fel feleslegesen a hormonháztartást és biztonságos?

Köszönettel: Dóra

Kedves Dóra!

Ezeken kívül nincs olyan módszer, ami igazán megbízható lenne, hormonmentes és nem végleges a hatása. A spirál természetesen bármikor eltávolítható, így ha csak 1 évig szeretné viselni, annak sincs akadálya, az eltávolítás után a fogamzóképesség gyakorlatilag azonnal helyreáll.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

 

Téma: missed ab után menstruáció

Tisztelt Cím!
Augusztus 17-én volt missed ab műtétem. A mai napig nem jött meg a menzeszem, olyan érzésem van, mintha meg akarna jönni, de eddig semmi. Mikor forduljak orvoshoz? Érdemes kivárni? Mit tegyek?
Köszönöm válaszát!

Kedves Krisztina!

Ennyi idő alatt meg kellett volna jönnie a vérzésének, azt javaslom, jelentkezzen vizsgálatra!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: spirál
Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire gyakori a spirál felhelyezése szülés előtt álló nőknél? A fiam barátnője (35 éves és nem szült) azt mondta, hogy ilyen módon védekezik. Nem szeretnék gyanakvónak tűnni, de úgy gondolom, jobb az óvatosság. Úgy tudom, hogy régebben csak szülés után volt használatos ez a fajta fogamzásgától módszer.

Köszönettel, egy elővigyázatos anya

Kedves Kérdező!

Ma már nem tilos olyan hölgyeknek spirált felhelyezni, akik még nem szültek, van kisméretű hormontartalmú, és hagyományos spirál is!

Tisztelettel : dr Lövei Péter

 

Téma: változókor?

Tisztelt Főorvos úr !!!
Márciusban töltöttem a 45 évemet. Olyan problémával kapcsolatos kérdésem lenne, hogy ez év januárjáig szedtem a Tri-regol fogamzásgátlót. Addig minden hónapban rendesen megjött a menszeszem. Mióta nem szedem rendszertelen. Például most augusztusban megjött tartott több mint másfél hétig. Utána pedig másfél hétre megint megjött, és nem is kevés tisztulásom van. Nem tudom, h mit lehetne tenni!! Vagy esetleg ez már természetes ebben a korban, vagy a változó kor jelei?? Legyen szíves válaszolni. Válaszát előre is köszönöm !! Tünde.

Kedves Tünde!

Nagyon valószínű, hogy valamilyen módon a változó korhoz köthető ez a vérzészavar. Sajnos azonban Ön életkorábban a rendellenes vérzés mögött egyéb okok is állhatnak (melyek akár rosszindulatúak is lehetnek). Ennek pontos tisztázása érdekében egyéb vizsgálatok, illetve szövettani vizsgálat is javasolt!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: a cystátol nem menstruálok vagy el képzelhető a terhesség?

Tisztelt Dr. Lövei Péter!
Elnézését kérem a zavarásért .
Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy eddig 3-4 hónapon keresztül hó elején 3tól 6ig menstruáltam és 26tól 30ig szintén de most augusztusban sem hó elején sem hó végén nem menstruáltam csak annyit észleltem hogy 29én pecsételő vérzésem volt minimálisan és csak az napig tartott azóta semmi. De viszont van a jobb oldali petefészkemben egy 52x36mm-es kétrekeszes kis belső echokat tartalmazó cystikus (képlet látható) igy van a leletemre irva.
ezzel kapcsolatban kérdezném hogy a cystátol nem menstruálok vagy el képzelhető a terhesség??
előre is köszönöm.
Tiszteletel: Lukácsné Vivien

Kedves Vivien!

Mindkét eset előfordulhat, azonban ha az a ciszta hormont termel (ami nagyon gyakran előfordul) akkor bizony vérzéskimaradást, vérzészavart okozhat. A terhességet legegyszerűbben egy terhességi teszttel tudja kizárni vagy megerősíteni!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: kétségbeesés

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy nekem 4 hete volt abortuszom és a petefeszkem egy hete szurkál,mint amikor terhes voltam ugyan úgy , ennek mi lehet az oka?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

Ennek ezer oka lehet, sajnos tapintásos vizsgálat és ultrahang nélkül nem lehet megmondani!
Ha még nem volt műtét utáni kontrollon, jelentkezzen vizsgálatra!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma:abortusz után

Jó napot kívánok! Július 14.-én volt egy abortusz műtétem, fehér folyásom van, de a menstruaciómnak még nyoma sincsen néha szokott fájni a hasam de csak pár percig és utána elmúlik. Voltam a 3 hetes kontroll vizsgálaton ott megkérdezték van e valami panaszom és hogy megjöttem e már a menstruáció, mondtam hogy nem és akkor a doktor úr megnyomkodta a hasam és ennyi. Aggódnom kéne amiért 6 héttel a műtét után nem jött még meg? A másik kerdésem a következő: ha elkezdeném szedni a fogamzásgátló tablettát lehet, hogy megjönne a menstruáciom? Válaszát várom.

Kedves Kérdező!

Nehéz megmondani előre, hogy mikor kellenne egy ilyen műtét után a vérzésnek jelentkeznie, de 6 héten belül általában meg szokott jönni az első menszesz.
A fogamzásgátló szedésével megjönne a vérzése (a levél beszedése végén), mégsem javaslom a szedését, mivel egyrészt a menszesze első napján kellenne elkezdeni, másrészt, lehet olyan oka a vérzéskimaradásnak, ami miatt a gyógyszerszedés nem javasolt (petefészekciszta, újabb terhesség pl.).
Csináljon most egy terhességi tesztet, ha negatív lesz, akkor várjon még két hetet, hogy megjöjjön a menszesz, ha pozitív vagy fokozódnak a hasi panaszai, soron kívül jelentkezzen vizsgálatra!

Tisztelettlel: dr Lövei Péter

Téma: Jangee
Tisztelt Doktor Úr!
Most kezdtem el szedni a jangee fogamzásgátló tablettát és egy kérdésem lenne hozzá! Pontosan mennyi ideig ajánlott szedni más fogamzásgátló módszer abbahagyása előtt? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

Ha a menszesz első napján kezdte el szedni, akkor nem kell más módszerrel védekeznie!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: sürgős kérdés

Jó estét doktor úr!
Jangee tablettát szedek már egy jó ideje, és most először butaságot csináltam. Normálisan elkezdtem szedni 9.-én, vasárnap. Ès 18.-án kedden vettem be az “utolsót” utána ugyanis 3 napig nem vettem be és szombaton elkezdtem menstruálni (normalis minden, semmi szokatlan). Ma hétfő este van és azóta nem vettem be, mert nem voltam benne biztos, hogy mit kell tennem. ( Tudom, hogy felboritottam a periódusomat, de terhes biztosan nem lehetek mivel aktusom nem volt ebben az időben. )
Szeretném megkérdezni Tisztelt Doktor Urat, hogy hogyan folytassam a tabletta szedését. Ugyanis ha most az uj menstruaciohoz alkalmazkodva folytatom akkor igy pont -vicces modon- a szabadsagaim alatt lesz mindig.
Szeretném kérni a tanácsát, és előre is köszönöm a segítségét!!!

Kedves Kérdező!

Ne kezdje el most újra kezdeni a gyógyszert, hanem várja meg a következő menstruációját, és az első napon egy új levéllel indítson. Ha el akarja tolni a menszeszt, szedjen be egymás után két levéllel.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: császármetszés után fogamzásgátló

Jo napot kivanok.En olyan kerdesel fordulok onhoz,hogy 5honapja volt csaszarmetszesem es szedek fogamzasgatlot mivel nem szoptatok.de most 5honapjara ra rosszul erzem magam.Lehetseges ennyi ido utan okoz hormonzavart a tableta?vagy terhes lehetek?

Kedves Kérdező!

Nem egészen világos, hogy mit ért az alatt, “rosszul érzi magát”? Terhességi tünetei vannak ( pl. hányinger, hányás)?
Ha szabályosan szedte a gyógyszert, és eddig nem volt probléma, akkor nem valószínű, hogy 5 hónap után a tabletta okozza a panaszait. Ha felmerül a terhesség gyanúja, csináljon egy patikatesztet, az egyértelműen ki fogja mutatni!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: lehetek terhes?

Tisztelt doktor úr!
Szeretkeztünk a párommal, azonban a közösülés folyamán kiszakadt az óvszer. A közösülés előtt a párom elment pisilni, az ejakuláció nem történt meg. Mindemellett lehetséges, hogy teherbe essek? A közösülés hetében éppen terméketlen napokban voltam. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

Ezektől függetlenül sajnos teherbe eshet, ennek kicsi az esélye a leírtak alapján, de nem kihzárható. Ha 72 órán belül van, javaslom, használjon sürgősségi fogamzásgátlást!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

 

Téma: 10 napos tablettamentes időszak utáni gyógyszerszedés
Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék érdeklődni a Belara 0,03mg/2mg -os kiszerelésű fogamzásgátló beszedésének elmulasztásával kapcsolatos következményekről.
A problémám a következő: a 7 tablettamentes napot követően elfelejtettem elkezdeni az új levél szedését, így 3 nap kimaradt és ma eszméltem rá, hogy elfelejtettem beszedni ezeket a tablettákat.Érdeklődnék, hogy ilyen esetben, folytathatom a szedését a gyógyszernek, csak ezentúl a mai nap lesz az elkövetkezendő új levél szedésének kezdőnapja?
Egyéb fontos információk: 1 éve szedem ezt a gyógyszert, és az elmúlt hónapban nyaralás miatt nem tartottam meg a 7 napos szünetet, mivel a tájékoztatóban olvastam, hogy tovább szedés esetén el lehet tolni a menstruációt.Így a következő levelet végig szedtem , majd megtartottam a 7 tablettamentes napot, amiből most a feledékenységem miatt 10 tablettamentes nap lett.
Tehát az a kérdés, hogy a mai napon folytathatom-e a gyógyszer szedését a soron következő új levéllel?

Mielőbbi válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
További szép napot és kellemes nyarat kívánok!

Üdvözlettel: Lukács Réka

Kedves Réka!

A javaslatom, hogy ne kezdje el szedni az új levéllel (ha még nem tette), hanem hagyja ki ezt a hónapot, és a következő vérzés első napjától kezdje újra, akkor kiegészítő védekezésre nem lesz szüksége.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: elhúzódó ciklus

Kedves Doktor úr!
Azért fordulok önhöz, mert menzeszeim közti idő gyakran igen csak elnyúlik. Ha például júniusban megjön elsején, akkor júliusban, csak hatodikán. stb. Lehet, hogy valami féle betegségem van? Vagy lehetséges, hogy terhes vagyok? Bár a párommal mindig védekezünk, és még sosem volt semmi probléma, az óvszer sem volt soha lyukas tudomásunk szerint.

Másik, nem ide illő kérdésem, hogy ha nem veszprémi lakos vagyok, de oda járok egyetemre, és kollégista ott vagyok, akkor járhatok-e önökhöz vizsgálatokra?

Tisztelettel Levander

Kedves Levander!

Ha szabályos a ciklusa, tehát mindig egyformán pl 34. napra jön meg, az nem feltétlenül jelent kórosat. Ha változó a ciklus hossza, tehát szabálytalan a vérzése, annak okát érdemes kivizsgálni! Vezessen egy menszesznaptárat, amin bejelelölheti, mikor van vérzése, és hány napig tart.

Szigorúan véve csak akkor látják el a kórházban, ha legalább az ideiglenes lakcíme veszprémi, próbáljon meg a kollégiumba bejelentkezni. Soron kívüli, sürgős ellátásra ez természetesen nem vonatkozik.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: hüvelygyűrű
Kedves Doktor Úr!

Én 34éves vagyok,és az lenne a kérdésem,hogy bromocriptin szedése mellett,hüvelygyűrű használata megengedett-e?
1,5 éve szedek napi 1,5 szemet a hipofizis microadenómám miatt.
A hormovizsg. eltérést nem mutatott,minden tartományon belül van.
A baj az, hogy egy rika mellékhatásaként a gyógyszernek,nálam a faggyútermelést szab.hormon “sérült”,ezáltal a hátam tele van gyulladt akne csomókkal.
Amióta szedem azóta! :(
És csak akkor szűnne meg,ha letenném a gyógyszert.
Ötletként merűlt fel a hüvelygyűrű,mert nem bántaná a májam és a hipofízist,de talán annyi löketet adna,hogy kijavítsa,ami most nem jo,és a bőröm visszaállhatna.
Önnek mi a véleménye?
Még az A-vitamin kúra is felmerült,de az a legvégső esetben.

Válaszát várva,
Üdv.
F.Edina

Kedves Edina!

Legjobb tudomásom szerint a bromocriptin kezelésnek nincs ilyen bőrre gyakorolt mellékhatása. Nem lehet inkább, hogy a kezelés megkezdése óta egyéb hormonzavara, pl férfi nemihormon túltermelése alakult ki?

A bromocriptin mellett használhat hüvelygyűrűt, mivel a kezelés hatására helyreáll a termékenység, a nemkívánt terhesség megelőzésére érdemes gondolni. A vitamin származék kezelés mellett pedig kötelelző, tekintettel, hogy ezek a gyógyszerek a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhat.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: fogamzásgátló és hányás

Tisztelt Doktor Úr! 21 éves lány vagyok.Június óta szedek Dienille fogamzásgátlót (3 levelet szedtem be eddig). A 2. és a 3. levél között nem tartottam szünetet nyaralás miatt. Vasárnap kell megjönnie a menstruációmnak, de izgulok mert egy db tablettát kihánytam (kb fél órával a bevételt követően) és nem pótoltam. Ezután másnap rendesen folytattam a csomagot és a hányás utáni harmadik napon voltam együtt a párommal és megszakításos módszerrel védekeztünk. Kérem nyugtasson meg hogy, nem lehetek terhes. Köszönettel: Hanna

Kedves Hanna!

Sajnos egy darab tabletta kimaradása miatt is megszűnhet a fogamzásgátló hatás, a megszakított közösülés pedig nem biztonságos. Ha nem jön meg a vérzése, mindenképpen csináljon terhestesztet!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: terhesség valószínűsége?
Tisztelt Dr. Lövei Úr!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jún.9-n első aktusomon vagyok túl! Nem épp, nevezném igazából annak!
Akivel voltam, abszolút nem állt fel neki, betette eltelt 4-5 mp kb és ki is vette mert, nekem kellemetlen volt!
Nem láttam semmilyen váladékot távozni tőle! 3napra rá vettem tesztet és negatív volt!
Jun. 29-n 1 nappal később megjött a menstruációm! Első nap elég sok volt és görcsöltem is, majd szinte alig 4.nap megint elég sok! Nekem több hónapja így jön meg! Sok stressz ér gyanítom ez miatt! Lehetek így is terhes?!
Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Diána

Kedves Diána!

Elméletileg az a 4-5 mp is elég, de gyakorlatban nagyon kicsi a lehetősége, hogy teherbe essen. A 3 nappal később végzett teszt nem fogja kimutatni a várandósságot. A június 29.-i vérzése, ha jól értem 1 napot késett és úgy zajlott, ahogy szokott, azt nem írta hány napos a ciklusa, de azóta még egy vérzésnek kellett lennie július végén, augusztus elején. Ha így van, akkor ne izguljon, nem terhes, ha ez kimaradt, akkor a biztonság kedvéért ismételje meg a tesztet!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: menstruációm késése
Tisztelt doktor úr! Június 17-én volt egy laparoszkopias műtétem. Azóta a enstruaciom nem jött meg. A spiralomtol gyulladások voltak nálam, ezért volt indokolt az azonnali műtét. Nem volt saját orvosom. Az ügyeletes orvos kezelt. Harmadik napon tudtam csak meg, hogy mekkora volt a baj. Fizettem is neki, mégsem tudok rendesen beszélni vele. Nem adott utasításokat varrta szedés után sem, tehát ezért próbálok itt érdeklődni. Köszönettel Ibolya

Kedves Ibolya!

Annak, hogy nem jött meg a menszesze, nagyon sok oka lehet. Nem világos pl. hogy mi történt a műtét során, távolítottak-e el valamit? Ha pl kivették a méhét, és/vagy a mindkét petefészkét (spirál mellett kialakult gyulladásnál nem ritkán kerül sor rá) akkor értelemszerűen emiatt lehet a vérzéskimaradása. A műtét körüli stressz, a műtét után lábadozás is megzavarhatja a normális hormonális működést. Ha nem távolíttak az szervet, akkor a terhesség sem kizárt, illetve az életkorát nem írta meg, idősebb korban a műtéttől függetlenül változókori vérzéskimaradás is szóba kerülhet.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma:egy nap két tabletta

Tisztelt Doktor Úr!

A hét napos szünet után 07.20.-án kezdtem el szedni a Lindynette 20 fogamzásgátlót. Ma (07.22) hányás miatt bevettem még egy szemet a tájékoztató alapján. Eddig vasárnaponként szedtem be az utolsó tablettát és a hét napos szünet után hétfőn kezdtem el. A kérdésem az lenne Öntől, hogy most így probléma -e ha egy nappal előbb fejezem be a tabletta szedését (szombati napon), de ugyan úgy csak hétfőn szedném be a következő levél első szemét, tehát 8 nap szünetem lenne? ( szeretném ha a megszokott módon tudnám tovább szedni.)

Válaszát előre is köszönöm !

Tisztelettel: Edina

Kedves Edina!

A 20 napos szedésből nem lesz gond, viszont ha később kezdi szedni a gyógyszert, mint az előírt 7 nap, akkor csökkenhet a hatékonyság. Megteheti, hogy 8 nap után kezdi szedni, azonban a biztonság kedvéért abban a ciklus használjon kiegészítő védekezést!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: kevés menstruáció

Kedves Doktor Úr!

29 éves vagyok,nem szültem,normál súlyú.Fogamzásgátló tablettát (Velgyn)2 éve szedem.

Több mint fél éve egyik hónapról a másikra a menstruációm megváltozott.Nagyon kevés,tényleg csak pisiléskor látszott,fekete nagyon apró lebenyek-darabkák távoztak egy napig tartott.Mivel nem változott elmentem nőgyógyászatra ahol rövid vizsgálat után azt mondta az orvos nincs semmi bajom, hagyjam abba a tablettát és rendben lesz.Már 4. hónapja nem szedem és szinte semmit nem változott.Annyit hogy valamivel több 2-3 napig tart de még mindig fekete ,sűrű,nagyobb darabokkal (3-4cm) Általános labor,vizelet+pajzsmirigy rendben.Ön szerint hormonszintet kellene nézetnem?Ezeket is a háziorvos miatt tudtam elvégeztetni,a nőgyógyászaton nem foglalkoznak túlságosan az emberrel.Válaszát előre is köszönöm. Mónika

Kedves Mónika!

Azt, hogy kevesebb a vérzés menszesznél, általában ritkán okozza kóros dolog. Petefészekciszta lehet a háttérben, azonban az a nőgyógyászati vizsgálatnál kiderült volna. Hormonvizsgálat ilyen esetben, ha egyéb panasz nincs, nem indokolt. Azt javaslom, hogy emiatt ne aggódjon!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Spirál felhelyezése után
Tisztelt Doktor Úr!

1 hónapja (06.22.) tették fel a pregna nevű spirált. Azóta másodjára jön meg a vérzésem. Ez ilyenkor normális..? Mikor áll helyre a menstruáció?

Köszönettel

Kedves Kérdező!

Spirálfelhelyezés után az első egy-két hónapban előfordulhat vérzési rendellenesség, a harmadik hónaptól ritkán.

Legyen egy kis türelemmel!

Tisztelettl: dr Lövei Péter

Téma: szünet nélkül 2 levél

Tisztelt Doktor úr!

Nemrégiben kaptam Öntől választ, arra a kérdésemre, hogyan hozzam előrébb 1 héttel a menstruációmat, megírtam azt is, hogy Milligestet szedek. Doktor úr azt válaszolta, hogy 2 levéllel szedjem be szünet nélkül. Ma vettem be a 2. levél első gyógyszerét és az jutott eszembe, hogy ugye nem a végéről kellett volna kezdenem és visszafelé haladnom? Olvastam most ilyen jellegű hozzászólásokat interneten a háromfázisú gyógyszerekkel kapcsolatban. Remélem nem gond, h nem visszafelé kezdtem el szedni a 21. tablettától?

Köszönöm előre is a válaszát!

Üdvözlettel: Lilla

Kedves Lilla!

Hogyha így kezdte el, akkor azt tudja csinálni, hogy végigszedi azt a 10 szemet (vagy amennyire szükség van a vérzés eltolásához, kevesebbet, vagy ha kell elkezdve egy újabb levéllel hátulról), és utána tart egy hét szünetet, majd folytatja rendesen egy egész levéllel. A megbontott levelet nem fogja tudni felhasználni, el kell dobni.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: fogamzásgátló

Jó napot kívánok!!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 3 évig szedtem a Yadine tablettát. Idén májusban szedtem az utolsó szemeket, és egy hónapja nem. Szünetet szeretnék tartani, ezért most nem szedem. Júniusban pontosan megjött, igaz nem tartott sokáig, de volt. Most júliusban meg semmi…. múlt hónapban 9.én jött meg, és most is úgy éreztem akkor fog megjönni. Félidőben barnás folyásom volt, meg akkor is mikor megjön, előtte. A hasam azóta is fáj,néha egy-egy csepp vér, de semmi több. Pattanásaim előjöttek, ilyenkor mindig van. Azt tudni kell hogy mielőtt gyógyszert szedtem, összevissza jött meg, meg sokáig tartott, nem tudtam sosem pontosan mikor jön meg. És aggódok hogy most nem jött meg eddig. Van párom, de óvszerrel védekeztünk és figyeltünk. Babát még nem szeretnénk. Meg fog egyáltalán jönni, vagy ebben a hónapban nem. Olvastam neten hogy aki sokáig szed gyógyszert, annak hónapokig akár meg sem jön. Ez természetes dolog?

Elnézést a hosszú kérdésért és köszönöm a válaszát!

Dóra

Kedves Dóra!

Igen, ismert jelenség, hogy a gyógyszer elhagyása után késik vagy kimarad a menses, de általában akkor szokott előfordulni, ha a gyógyszer elkezdése előtt is probléma volt a vérzéssel (mint ahogy az Ön esetében is).

Két lehetőség van: ha nem szeretne gyermeket, akkot kezdje el ismét szedni a gyógyszert, vagy egy teljes kivizsgálást kell csinálni, mi az oka alapvetően a vérzészavarának.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: sürgősségi fogamzásgátlás

Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogy szükséges-e a sürgősségi fogamzásgátlás, ha a menstruációm 4. napján voltam együtt tegnap a párommal, a védekezés biztos, hogy nem sikerült, és a ciklusom általában 28-30 napos. Tudom, hogy “normális” peteérés csak a következő menstruáció előtti 14. napon van, de azt is, hogy más időpontokban is előfordulhat. Ha lenne is megtermékenyítés, mire a méhbe jut a megtermékenyített petesejt, lehet-e már olyan méhnyálkahártya amelybe beágyazódhat?

Segítségét előre is köszönöm!!!

Anna

Kedves Anna!

Kicsi az esélye, hogy teherbe essen, de azért a biztonság kedvéért azt javaslom, vegyen be sürgősségi tablettát!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: barnázás

Tisztelt Doktor Úr!

Lassan az első levél végére érek a Mistral fogamzásgátlómnak. Amióta szedem, naponta jelentkezik barna folyás kisebb-nagyobb mértékben. Afelől szeretnék érdeklődni, hogy ez normális-e, vagy van e okom aggodalomra ( nem elég erős a gyógyszer, valamilyen rendellenességre utalhat). Válaszát előre is köszönöm: Krisztina

Kedves Krisztina!

Ha most kezdte szedni a gyógyszert, akkor még legyen egy kis türelemmel, az első levél alatt bizony előfordulhat ilyen pecsételő vérzés, sőt még a második levélnél is. A harmadik levél szedése alatt viszont már nem szabad problémának jelentkeznie.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: fogamzásgátló + étrend-kiegészítő

Tisztelt Doktor Úr!

Két kérdéssel is fordulok Önhöz,az első,hogy fogamzásgátló tabletta szedése mellett szedhető-e szőlőmag őrlemény. Befolyásolja-e annak hatását valamilyen módon? Esetleg csökkentheti-e pl.a trombózis veszélyét,amit a tabletta köztudottan növelhet?

A másik,hogy milyen alternatívát tudna ajánlani a tabletta helyett.

Mert hosszútávon szedve biztosan nincs jó hatással a szervezetre.

41 éves vagyok,nincs gyerekem, 3 éve szedek tablettát. A Jangee és Controvul után most kb. fél éve már Femilux-ot (0,02mg/3mg).

A váltás azért történt,mert hajlamos vagyok migrénre (már egész fiatal korom óta így van). Ami mindig a tabletta szünetekben jött elő és pont ezért,állítólag nem a tabletta okozza (ezt orvos mondta). Tehát ezek miatt is gondolkodtam valami más védekezési módszerben. A Femilux mellett egyébként valóban,nem olyan erős a fejfájásom,mint előtte. Emellett más problémát igazából egyik tabletta sem okozott.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Krisztina

Kedves Krisztina!

40 éves kor felett személy szerint nem szoktam etilinösztradiol tartalmú fogamzásgátlót javasolni, pont a gyakoribb mellékhatások, szövődmények miatt. Mivel 40 év felett általában már nem terveznek további gyermeket a hölgyek, ezért hosszútávú megoldásban érdemes gondolkodni (spirál, hormonális méhenbelüli eszköz, esetleg művi meddővététel).

A szőlőmagörlemény nem befolyásolja a gyógyszer hatását.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: esemény utáni tabletta

Tisztelt Doktor Úr!

Párommal Szerda éjszaka voltunk együtt és történt egy kis baleset. Kiszakadt az óvszer. Reggel azonnal elfutottunk esemény utáni tablettáért. Körülbelül 8 óra telt el a bevételig. Párom a ciklusa végén volt. Szombaton meg is jött a havi vérzése. Ellaone tablettát vett be, amivel meg szerettük volna gátolni a terhességet. Kérdésem annyi, hogy milyen esélyeink vannak? A “baleset” után hány nappal érdemes terhességi tesztet csinálni? Szombatra tervezzük, az pont a 10. nap lenne körülbelül.

Párom vékony testalkatú, 23 éves. Ez talán még fontos a hatásosság miatt.

Köszönöm!

Kedves Kérdező!

Ha rendes menszesszerű hüvelyi vérzése zajlott, akkor nagyon kicsi a teherbeesés valószínűsége (egyrészt mert a ciklus végén volt, jóval a peteérés után, másrészt a gyógyszer hatása az, hogy megakadályozza a peteérést, illetve nem tud megtapadni az embrió).

Tesztet vérzéskimaradás esetén kell csinálni, egyébként felesleges.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: közti vérzés
Tisztelt Doktor Úr!

19 éves vagyok, körülbelül 16 éves koromban kezdtem el először szedni fogamzásgátló tablettát (Harmonet), de másfél év szedés után közti vérzésem volt több alkalommal is, ezért elmentem a helyi nőgyógyászhoz, aki megvizsgált, de nem talált semmilyen rendellenességet, ezért felírt nekem egy másik fogamzásgátlót (Velgyn), azonban 3 hónap szedés után újból az utóbbi tünetek jelentkeztek . Volt, hogy a közti vérzésem hetekig tartott. Ekkor úgy döntöttem szüneteltetem a fogamzásgátló tablettákat, de most, fél évvel az eset után újból elkezdtem szedni a legelőször alkalmazott fogamzásátlót,. Most tartok az első levél 9. napján, és viszonylag erős, barnás folyásom van. Fogalmam sincs mit tehetnék. Előre is köszönöm a segítségét!

Kedves Kérdező!

Az nem derül ki a levélből, hogy gyógyszermentes időszakban is volt problémája, vagy csak a gyógyszertől? Mivel nem írta, ezért feltételezem csak a gyógyszerszedés alatt volt vérzési rendellenessége.

Érdemes lenne kipróbálni vagy egy alapvetően másmilyen hatóanyagú tablettát (a Velgynben és a Harmonetben is ugyanaz az ösztrogén összetevő), vagy tabletta helyett másmilyen beviteli formát.

Ezekről a lehetőségekről a kezelőorvosánál tud információt kérni.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Milligest menstruáció előrébb hozatala

Tisztelt Doktor Úr!

Szeptember végén elutazom 3 hétre és szeretném, ha 1 héttel hamarabb jönne meg a menstruációm. Milligestet szedek és szeptember 26-a helyett azt szeretném, ha 19-én jönne meg, tehát ez 7 tablettát érint. Mivel háromfázisú a gyógyszer jól csinálom, ha szeptemberben 14 tablettát veszek be (marad 7 db), ezután tartok 7 nap szünetet, és a 8. napon kezdem az új levelet úgy, hogy beszedem a szokásos 21 db-ot plusz egyből ezután (szünet nélkül) az előző levélből megmaradt utolsó 7 db gyógyszert? Ezután ismét 7 nap szünet,a 8. napon pedig már szedhetem “rendesen” a következő levelet.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel: Lilla

Kedves Lilla!

Így is lehet, viszont mivel az első levélnél nagyon rövid lesz a ciklusa, ezért nem biztos hogy meg fog jönni rendesen a vérzése. Inkább szedjen be két levéllel egymás után szünet nélkül.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: menstruáció
Tisztelt Doktor Úr!

Lassan már egy éve szedem a Dienille fogamzásgátló tablettát,az elmúlt hónapban mikor menstruálnom kellett volna csak barnás kevés váladék jött meg vér semmi ez egy napig tartott, csináltam 3db terhességi tesztet mindegyik negativ lett, mult héten ismét vártam a menstruációmat és ismét a barnás váladék volt ugyanúgy egy napig! Ez mindkét alkalommal ugyanúgy csütörtökön jött meg tehát napra pontosan mint ahogy szokott,csak most nem vér!régebben mindíg 4 napig folyamatosan véreztem és nem is kevés vér jött,mi a véleménye lehet hogy most tért át a szervezetem a gyógyszerre ennyi idő után vagy esetleg terhes vagyok?amúgy semmilyen terhességre utaló tünet nincs!1éve amikor a nőgyógyász felírta a dienille tablettát pco szindrómát állapított meg egy előző orvos es ultrahanggal meg is nézték 68×37mm-es ciszta van a jobb oldalon,az az orvos aki a dienille-t felírta azt mondta nem kell foglalkozni a cisztával csak szedjem a dienille-t,majd csak akkor kell beszelnünk róla ha babát akarok!Önnek mi a véleménye Doktor Úr terhesség lehetőségéről? Tegnap is csinaltam tesztet és szintén negatív,megnyugtatás képpen lehet felkeresem a nőgyógyászt lehet vérzési rendellenesség vagy ilyesmi!köszönöm a válaszát és véleményét!Tisztelettel:Brigitta

Kedves Brigitta!

Az a 68×37 mm-es ciszta bizony kokzhat ilyen panaszokat, érdemes lenne ellenőrizni, hogy megvan-e még. Ha sárgatesthormont termel, az okozhat ilyen panaszokat, nem feltétlenül gondolnám, hogy a gyógyszerrel van a probléma.

Tisztelettel: dr. Lövei Péter

Téma: fogamzásgátló elhagyása után

Jó napot Doktor Úr!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy közel 6 évig szedtem fogamzásgátlót és kb. két hónapja hagytam abba (ez a második hónap hogy nem szedem). A múlt hónapban rendesen megjött a menstruációm, de ebben a hónapban csak enyhe barnás dolog jött csak meg, nem is számottevő mennyiségben. A szokásos menstruáció előtti tüneteim jelentkeztek, csak sokkal visszafogottabban halvány görcs semmi több. Érdeklődnék, hogy ez normális dolog e? (hétfőn kellett volna megjönnie)

Szexuális életem annyiban merült ki hogy a múlt hónapban menstruáció után egy héttel csak orális szex volt, miután a fiatalember elélvezett a kezemre, megmostam ugyan de utána egy fél órával hozzáértem a nemiszervemhez kivülről. Csináltam terhességi tesztet de egyértelműen negatív lett (határozott, erős egy csík). Ezen kívül már legalább fél éve nem volt aktusom.

A kérdésem pedig az hogy ez betudható a tabletta abbahagyásának vagy forduljak mindenképp orvoshoz? Köszönöm Lilla

Kedves Lilla!

Igen, valószínűleg ez a gyógyszer elhagyása miatt nem jött meg a menszesze. Ha csak a leírt módon élt nem életét, akkor nem eshetett teherbe.

Én azt javasolnám, hogy várjon egy pár hónapot, és ha menstruációja nem lesz rendszeres, akkor forduljon nőgyógyászhoz. A legtöbb ilyen esetben átmeneti vérzési rendellenességről van szó, vagy arról, hogy már a gyógyszer szedése előtt is volt vérzési probléma, amit pont a fogamzásgátlóval állítanak be.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: fogamzásgátló

Tisztelt Doktor úr!

21 éves vagyok és 6 napja kezdtem el szedni a Dienille nevű fogamzásgátlót. Este 11kor jött meg a menstruációm, de mivel ilyenkor már aludni szoktam, úgy gondoltam hogy a következő nap számít a vérzés első napjának, ezért délután kezdtem el a tablettát. Valóban ez volt a vérzés első napja? A tájékoztató szerint az első naptól véd. A párommal az 5. tabletta után voltam együtt és megszakítással védekeztünk, mégis kétségbe vagyok esve. Kérem nyugtasson meg hogy nem lehet szó terhességről.

Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Megnyugodhat, ha rendszeresen szedte a gyógyszert, nem fog teherbe esni!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: nőgyógyászat-kérdés

Kedves Doktor Úr!

4 éven keresztül szedtem fogamzásgátló tablettát.

Orvosommal együtt úgy döntöttem,hogy legalább egy éves szünetet tartok és óvszerrel védekezünk(26 éves vagyok).

Februárban jött meg a fog.gátló után a menstruációm,azóta semmi.Orvosom szerint nem lehet tovább várni,ezért Noroclut tablettát kaptam egy hétig,napi 1×1 -et,hogy ettől jöjjön meg a vérzés.

Norcolut tabletta szedését hétfő délután hagytam abba,szerdán sajnos történt egy kis baleset nagyon szerencsétlen módon elszakadt az óvszer,ezért szerda délután Escapelle tablettát kellett bevennem.

Mai nap már szurkál a hasam,menstruáció előtti érzésem van.

Szeretném Öntől megkérdezni,mivel a sos ambulancián nem tájékoztattak,hogy a most (a követekző napokban)ugye meg kell jönnie a Norcolut utáni vérzésemnek?

Erre az Escapelle nem volt befolyással?

Számíthatok valamilyen rendkívülire a két gyógyszert ilyen rövid idő alatt vettem be?

Tisztelettel köszönöm a segítségét,

Dóra

Kedves Dóra!

Az Escapelle-ben hasonló hatóanyag van, mint a Norcolutban, viszont sokkal nagyobb mennyiségben. Ennek megfelelően jelentősen befolyásolja a ciklust, de hogy mikor kellene megjönnie a menszeszének, azt ennyi hormon után nehéz megjósolni, de elméletileg egy héten belül.

A sárgatesthormon leggyakoribb mellékhatásai: általában szédülés, fejfájás, lábdagadás, esetleg hasi görcsök, egyéb panaszok ritkán szoktak előfordulni.

Tisztelettel: dr Lövei Péter
Téma: Altforalle

Tisztelt doktor Úr !

Szülés után az Altforalle nevű fogamzásgátlót kezdtem el szedni. Már három levelet beszedtem nem volt semmi gondom.. A harmadik levél 7 placebo tablettájának beszedése után el kellett volna kezdenem a következő levél beszedését. Csak olyan szerencsétlenül jött ki a dolog hogy kedden kellett volna elkezdenem és sajnos csak szerdára tudták beszerezni a gyógyszertárban. Igaz év elején is gond volt mert nem volt kapható igazán csak nem gondoltam hogy még most is probléma. A kérdésem az lenne hogy így hét nap helyett nyolc napot hagytam ki két levél között. Ez azt jelenti ugye mintha a levél első tablettáját ” elfelejtettem” volna bevenni tehát hét napig kiegészítő fogamzásgátlásra van szükségem? Egy hét után ha rendesen folyamatosan szedem tovább kialakul a védettség?

Köszönöm szépen

Üdv

Marcsi

Kedves Marcsi!

Mivel mindig az első hét tabletta bevétele a legfontosabb a peteérés megakadályozása miatt, a biztonság kedvéért azt javasolnám, hogy ebben a ciklusban használjanak kiegészítő védekezést!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Terhesség fogamzásgátló szedése mellett

Tisztelt Doktor Úr!!

Februàr 3-àn volt az utolsó menstruációm,azota 2-szer voltam az orvosnàl!! Május 4-én felirta nekem a Norcolut gyógyszert es mondta h 7 nap mulva kb megbetegszek.Azóta se semmi ( 84 napja nem betegedtem meg) május 21-én elkezdtem hànyni!! Màjus 22-23-àn csinàltam 2 terhességi tesztet ami Pozítiv lett..

azota is csak rosszul vagyok szinte egész nap csak hànyok…

Ön szerint megbizhatok a tesztben?? Ès ha esetleg terhes vagyok a Norcolut gyogyszertöl lehet bàrmi féle baja a babànak?? vàlaszàt elöre is köszönöm!! Szandyka

Kedves Szandyka!

A Norcolut nem ártalmas a babának, viszont ha terhes, ne szedje!

Ennek kiderítésére vérvételt javasolnék, az biztosan ki fogja mutatni, ha várandós!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: gyógyszer kölcsönhatás

Kedves Doktor Úr!

Dicetel nevű gyógyszeremet, amit IBS miatt szedtem, leváltották Duspatalinra

Yadine fogamzásgátlót szedek, és 3. hónapja vannak a levélszedés második felében közti vérzéseim.

A Duspatalin gyengíti a Yadine hatását?

Tegnap vettem be az utolsó szemet a levélből, ma voltam Uh vizsgálaton, mely szerint vékony a nyálkahártya.

Ön szerint így van esély arra, hogy teherbe eshettem?

Köszönöm elöre is válaszát: Anna

Kedves Anna!

A Duspetelin hatásmechanizmusa alapján nem befolyásolja a fogamzásgátló hatását. Viszont elképzelhető, hogy a valamelyik gyógyszersegédanyag, hordozó igen. Az hogy fogamzásgátló mellett vékony a méhnyálkahártya, nem baj, viszont pecsételő vérzés jelezheti, hogy nem véd 100%-osan a tabletta.

Érdemes lenne megfontolni gyógyszerváltást, vagy más fogamzágtló módszert (méhenbelüli eszköz, hüvelygyűrű).

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: menstruáció eltolása

Tisztelt Doktor úr!

Már kb 8 éve szedem a Milligest tablettát, eddig talán ha kétszer toltam el 1-1 nappal a menstruációmat.

Azt szeretném, hogy július 4-e helyett július 8-án jöjjön meg a menstruációm. Ehhez melyik a célszerűbb megoldás:

1) A most következő menstruációmat toljam ki 2 nappal (új levélből 3. fázisú gyógyszerből visszafelé haladva 2 dbot beszedek, tehát összesen 23 db gyógyszer) és a következőt is 2 nappal (tehát ez is 23 db tabletta beszedése lenne)és ezután pedig szedjem be a 17-dbos levelet(21db-2db-2db=17 db?

2) A mostani levelet szedjem be rendesen és a következőnél szedjek be 4 dbbal többet, az utána következő pedig ugye értelemszerűen 4 dbbal kevese

bb lesz és az ezt követő levéllel helyre áll a rend, újra 21 tabletta következik.

Szóval úgy a jobb, ha május:23 db – június:23 db -július:17 db vagy pedig május:21 db -június:25 db – július:17 db gyógyszert veszek be?

Illetve ettől eltérően szeretném azt is megkérdezni, hogy érdemes 1-2-3 hónapos szünetet tartani ennyi év szedése után, vagy ezeknek már annyira alacsony a hormontartalma, hogy inkább csak felbolygatnám vele a szervezetemet?

Köszönöm előre is a segítségét!

További jó munkát és szép napot kívánok!

Üdv: Lilla

Kedves Lilla!

A fehér tablettából ne ötöt, hanem hetet vegyen be most is és a következő hónapban is (azt a négy tablettát vegye ki egy másik levélből, de természetesen azt a levelet utána már nem tudja felhasználni). Ez így azt fogja jelenteni, hogy a menstruációja végelegesen el lesz tolva 4 nappal. A ciklus vége felé előfordulhat kevés barnás folyás.

Szünetet nem szükséges tartani, nyugodtan szedheti a gyógyszert évekig!

Tisztelettel: dr Lövei Péter