Anyacsavar tippek: Óvoda- és iskolakezdésre

???

Óvoda- és iskolakezdés kevesebb stresszel

A vakáció időtlensége, laza napirendje, változatos programjai és családi körben eltöltött napjai után nehéz az átállás szeptembertől a dolgos hétköznapokra. A feszes napirend, a rengeteg apró-cseprő feladat és kötelezettség, a korai kelések, a rohanós reggelek, a késő délutánra leszűkült családi együttlétek, a munkahelyről, és sokszor az oviból, iskolából hazahozott stressz megnehezíti az első őszi heteket. Nehéz az átállás, túl sok és nagy a változás. Pláne, ha a gyereked most megy először óvodába, vagy szeptemberben kezdi az iskolát. Talán Te magad is annyira izgulsz, mint ő, ami nem is csoda. Ez egy nagy változás, és fontos mérföldkő a gyereked, és így az egész család életében. Egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul, és az sem, mindez mennyi lelki energiát emészt fel családi szinten.

Mit tehetsz a stresszmentesebb óvoda- és iskolakezdésért?

Biztosan tapasztaltad már, hogy az ismeretlen bizonytalanságot szül, ami felett nincsen befolyásunk, azon többet aggódunk, gyakran teljesen feleslegesen, mint utóbb kiderül. A nagy változásokban sok olyan újdonság van, amit nem tudunk kontrollálni, de sok összetevőjét megismerhetjük, komfortosabbá tehetjük önmagunk számára. Ha már egy csomó kiszámíthatatlan, és rajtad kívülálló dolog befolyásolhatja az életetek alakulását – kik lesznek a csoport- és iskolatársak, könnyen egymásra hangolódtok-e az óvónőkkel, tanítókkal…stb. – érdemes legalább arra felkészülni, amire viszont valóban lehet. A kulcsszavak: előre felkészülés és fokozatosság.

ovoda-iskolakezdes25 tipp augusztusra a könnyedebb váltáshoz:

1. Hangolódjatok fokozatosan a szeptembertől várható napi ritmusra, hogy ne legyen olyan hirtelen és éles a váltás. Pont, mint amikor felhevült testtel mész be a hideg vízbe: óvatosan, lépésről-lépésre, a saját tempótokban! Mire is gondolok? Derítsd ki tapasztalt szülőktől, milyen napi ritmus várható a gyerekek leendő intézményében, és kezdjetek szép lassan ráhangolódni az új ritmusra… már augusztusban! Kezdjetek el lefeküdni időben, keljetek minden nap 5 perccel korábban, induljatok el már reggel – ha nem is oviba, iskolába, de valamilyen – közös programra, és próbáljatok akkor étkezni, olyankor lepihenni délután, ahogyan majd szeptembertől fogtok. Leendő bölcsiseknél erre a fokozatos átállásra akár az egész augusztus rámehet, ovisoknál, vagy iskolásoknál talán egy hét is elegendő.

2. Készüljetek elő időben a praktikus dolgokkal, a gyerek bevonásával. Izgalmas kedvcsináló program lehet az ősztől használandó tornacipő, váltóruha, a ceruzák, radírok, az iskolatáska, az uzsonnás doboz, kulacs és tornazsák közös kiválasztása, beszerzése, és remek alkalmat teremt arra, hogy közben beszélgessetek arról, mi lesz ősztől, mi vár a kicsire. A beszélgetés remek alkalom az új információk csepegtetésre, és az esetleges félelmek megszelídítésére. A praktikus dolgok előre elintézése pedig megszabadít egy szeptember 2-i kapkodós, pánikszerű beszerzőkörúttól.

ovoda-iskolakezdes3. Felkészülés lélekben a gyerekeknek: nem mindegy, hogy az ovi, iskola képében valami szorongató ismeretlen közeleg, vagy valami várva várt újdonság. Ez javarészt fejben dől el mindnyájunknál, a gyerekeknél is. Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a változást pozitív dologként tüntessük fel. Sokat segíthet az intézménybe közösen ellátogatás, a leendő útvonalak lejárása együtt, és a témáról szóló mesekönyvek olvasgatása a gyerekekkel közösen. Ma már remek mesekönyvek szólnak arról, milyen örömei és nehézségei vannak az új közösségbe beszokásnak, a szülőktől való elválástól az ehetetlen menzakosztig bezárólag taglalva minden fontos dolgot.

4. Készülődés lélekben szülőként: Az óvoda- és iskolakezdés nem csak a gyerekeknek nehéz. Sok szülőt ez a mérföldkő ébreszt rá arra, hogy egy fejezet lezárult, a kicsi nagyfiú /nagylány lett végérvényesen, és ezt a visszafordíthatatlan önállósodást, elszakadást bizony Nektek szülőknek is fel kell dolgoznotok.

Ehhez hoztam Nektek néhány támogató coaching kérdést. Gondold végig / vagy beszéld meg a pároddal, barátnőddel a következőket:

- Mi a jó a gyerekeid önállósulásban?

– A gyerekeid fejlődését látva mi okozza a legtöbb örömöt, jó érzést?

– Honnan fogod tudni – milyen jelek fognak arról meggyőzni, – hogy a kicsi jó helyen van, biztonságban van az óvodában (bölcsődében, iskolában)?

5. Kipucolni a naptárból a felesleges, máskor is elvégezhető dolgokat augusztusról és szeptemberről. Gondolok itt minden olyan teendőre, programra, ami extra időt, odafigyelést, szervezést, lelki energiát kér Tőled, vagy a gyerekektől (pl. rokonlátogatás, fogorvos, lakásfelújítás, utazás…stb.) Még egy egyébként várva-várt és örömteli esemény is stresszforrás tud lenni ebben az időszakban egyszerűen amiatt, hogy mindent összevéve túl sok ingert kell feldolgoznunk egyszerre. Nagy változásból, mint amilyen az óvoda- és iskolakezdés bőven elég egyszerre egy is.

Szerző: Paizs Dóra, anyacsavar.com

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x112

További cikkek gondolatébresztő, erőt adó példákkal az anyacsavar.com blogon.

Anyacsavar egyéni coaching: a rád szabott támogatás.

Anyacsavar csoport – energiafröccs kisgyerekes nőknek csoportos coachinggal. Zárt, támogató csoportok kisgyerekes anyák számára.