Hogy a nyár felejthetetlen legyen…

nyar

Már benne járunk a nyárban. A vakáció első, elsöprő szabadságvágyán túl, egyre több családban okoz gondot, hogyan töltsék a gyerekek a táborig, a közös nyaralásig, ezek hiányában a nyár végéig az idejüket. Minden szülő szeretné tartalmassá tenni a szünidőt, de sokszor, különféle okokra hivatkozva, még sem úgy sikerül, ahogy tervezték.

A nyári szünet sok család számára okoz fejtörést, hogyan oldja meg a tartalmas időtöltést. A szabadidő és úgy általánosan a család szervezése általában az édesanyákra marad. Jó esetben van segítség, a nagymama, egy érzelem gazdag pótnagyi, vagy a baby-sitter sok terhet levesznek a mamáról. Azonban a munkaidőt nem vagy alig lehet csökkenteni, a napi fáradtság sem küldhető szabadságra. No és a legfontosabb, hogy gyermekeiknek is a mama, illetve a szüleik jelenléte a legfontosabb.

Ezért próbálják tudatosan élni a mindennapokat, hogy szülőként irányítók és ne áldozatként legyenek jelen a családban.

nyar2A táborok egy-két hétre jelentenek csak megoldást. A gyerekek minden szülői igyekezet ellenére sokat vannak/ lehetnek egyedül, és a napi gondoskodás ellenére is – titkon, vagy nyíltan – vágynak szüleikkel való közös programokra. Habitusuknak megfelelően és velük közösen válasszanak elfoglaltságot részükre, higgyék el, nem kell nagy dolgokra gondolni, amikor tartalmas időtöltést terveznek a gyerekeiknek. A kisebbeknek sokszor elég, ha ölbe veszik őket és csöndben vannak, csak úgy érzik egymást, esetleg egy rövid mese is elhangzik. A kamaszok gyakran vonulnak el a szobájukba, hogy leeresszenek, ahogy nekünk felnőtteknek is igényünk ez. Bár gyakori, csak egy hívó szóra vágynak, hogy elhagyhassák a biztonságot jelentő kuckójukat. Egy, a mamával, papával közösen elfogyasztott, frissen facsart limonádé mellett üldögélve szívesen mesélik el a napjukat. Kifújva, a napi stressz okozta első gőzt, egy homokvár építés, jó foci, kosárlabda a papával, egy tollaslabda –parti a mamával, dominó vagy kártyacsata, kertápolás vagy séta, biciklizés, az út végén egy fagyi, együtt a családdal és máris maradandó élményt nyújtott a nap. A lényeg, hogy – a gyermekük életkoruktól függetlenül – a közös tevékenységben partnerük legyen. Figyeljenek egymásra, mindenkinek otthont jelentsen, az otthon. A gyerekek fejlődése, a családban való szerepük megerősítése érdekében szükséges is a közös program. Nem kell feltétlen drága utazásokra gondolni. Célszerű olyan időtöltést keresni, amely gyermeknek és szülőnek egyaránt kikapcsolódás és felüdülést jelent. A kertben a focizás vagy a tollaslabda megmozgatja a fáradt tagokat, esetleg a nagyobb gyermekektől elhangzik egy, más környezetben talán szemtelenségnek is beillő „beszólás” de itt és most, csak „szárnypróbálgatásnak” tudjuk be, hiszen a játék öröme közös, szülőnek és gyereknek egyaránt.

A kisebbeket készítsék fel a következő napra. A 2-3 éveseknél összefolynak az események. Még nem tudják elkülöníteni a tegnapot a mától. Számukra az idő múlását, amelyet a mama, illetve szülei nélkül töltenek, valami „mesés” kézzel fogható eseményhez kell kötni. Itt szeretném megjegyezni, sok édesanyának okoz lelkiismeret furdalást, ha sírva hagyja ott gyermekét. Higgyék el, amikor a gyermeket általunk is elfogadott biztonságos környezetben hagyjuk, csupán a pár perces sírás, az elválásnak szól, azt követően felszabadult játék következik.

Figyelmesebb logisztikát igényel, amikor a testvér már idősebb korú, esetleg iskolába készül, a kisebb pedig bölcsis–korú.

A következő napra megbeszélt biciklizést nem kell kihagyni, hiszen a biciklire szerelt gyerekülésben a kisebb testvér is a családi program részese lehet. A tevékenység, az érzés:” hogy fontos vagyok” növeli a gyermekek biztonságérzetét, de nem kevésbé fontos az sem, hogy erősödik szülő és a gyermeke kapcsolata is. Ha következetesek tudunk maradni és minden napra jut egy megoldásra váró feladat, gyermekünk a legjobb tudása szerint fogja megoldani.

Fontos szem előtt tartani: Minden nevelési folyamat alapja a következetesség. Életkortól függetlenül tudjunk kérni és ne utasítsuk a gyereket. Jelezzük, szeretnénk, ha kedvére való lenne a program, ezért beszélgessünk róla, vele. A kisebbek rajzolják le, hogyan képzelik a közös időtöltést apával és anyával? Kérjük meg, rakja össze a kis háti zsákjába, amire szüksége lehet, hiszen arra neki kell vigyáznia, azt neki kell „cipelni”. Észre sem veszi és fejlődik rendszerező készsége, logikája, szervező munkája. Azt sem felejtsük hangsúlyozni, lehetnek olyan tevékenységek, amelyben ők a profik (pl számítógép kezelés, bicikliszerelés, stb) ne szégyelljünk segítséget kérni Tőlük. Az időről sem feledkezzünk meg. Reggel, indulás előtt pontosítsuk, mikorra szeretnénk haza érni a munkából és a közös programot hogyan tervezzük. Ha csúszunk az időben, tájékoztassuk gyermekünket. Így a meddő várakozás nem meríti ki a csemetéket, és nem érzik magukat becsapva, valamint a szülők is joggal várhatják, hogy fordított esetben ők is jelezzék feléjük a késést.

Mire eljön a családi szabadság ideje, a következetességüknek köszönhetően gyermekük boldogan vesz részt a közös készülődésben, hiszen egyenrangú családtagként éli meg a programot. Ugyan a szülői vezérlés egy percre sem szünetelhet, de a felépített rendszernek köszönhetően kellemes emlékekkel, kiegyensúlyozott pihenésben részesül a család apraja és nagyja.

Pammer Stella

Budapest, 2016. 07. 19.

Pammer-Stella-life-coachPammer Stella

pedagógus, nevelési szakértő, life-coach, a babamama.info szakértője

mobil: 06-20-390-3335

e-mail: libro.coach@gmail.com

KATTINTS IDE: Life-coaching

Ha úgy érzi elakadt saját vagy családja életének szervezésében, csak egy jó gondolat hiányzik, írjon és segítek.