Kézzel festett textilek karácsonyra

Az idő szorít, már csak néhány hét van hátra karácsonyig, és sem időd, sem ötleted nincs, viszont minden szabad percedet óvodás és/vagy kisiskolás gyerekekkel osztod meg? Ha szerettek közösen alkotni, van egy használható ötletünk számotokra! És a legjobb benne az, hogy akár középsős ovisokkal is kivitelezhető olyan minőségben, hogy az nem csak az anyai szem számára lesz szép.

Amire szükséged lesz: natúr vászonkötény vagy párnahuzat, textilfesték, pamacsoló (ha nincsen, kb. 3-4 cm-s kockára vágott szivacsdarabka is megfelel), sablonok, az asztal leterítéséhez műanyag terítő, az anyag alá egy müzlis doboz háta (vagy bármilyen hulladék papír megteszi, a vastagabb azonban jobb, mert nem ragad az anyagba), maszkolószalag, törlőrongy.

textilfestes1Ha nincsen sablonod és nem is akarsz rá költeni, szerezz be átlátszó műanyag előlapfóliát (papírbolt, kb. 30 Ft). Nyomtass ki az internetről egyszerű rajzokat (a legjobb, ha a keresőbe egyenesen azt írod be, hogy virág, csillag, stb. sablon. A műkörmös- vagy csillámtetoválás-sablonok megfelelő méretben kinyomtatva tökéletesek a textilfestéshez és sok kedves, gyerekkompatibilis mintát találni.) A kinyomtatott képre tegyél egy előlapfóliát és alkoholos filccel rajzold át (a gyerekek 4 éves kor felett általában ezt ügyesen megcsinálják). Hegyes körömollóval a kieső foltok közepe felől kifelé haladva vágd ki azokat a darabokat a mintából, amelyek festve lesznek!

Készüljetek elő az alkotáshoz! A textileket, ha újak, mosd és vasald ki (a mosással kimennek az anyagból a zsírok, amelyek megnehezítik a festék tapadását, a vasalással pedig eltűnnek a ráncok és könnyebb lesz díszíteni). Az asztalt terítsd le biztonságosan, ha kisebbek a gyerekeid, célszerű a védőterítőt cellux-szal rögzíteni. Készítsd elő a kellékeket és a választott textilt, a festendő rész alá tegyél vastagabb papírt!

Ha kicsi gyerekekkel dolgozol együtt, hasznos a sablont maszkolószalaggal a textilre rögzíteni. Ettől még le kell majd szorítani pamacsolás közben, de oldalirányban nem mozdul el. Ezt követően kezdődhet a pamacsolás. Mártsd a szivacsot a választott színbe és ütögető mozdulatokkal vidd fel a textilre. Ha a gyereked túl sok festéket tunkol az anyagra, semmi baj! Ugyanilyen ütögető mozdulatokkal vigyétek tovább a festéket a mintán, és ha már halványul a szín, mártsátok a szivacsot a túlfestékezett foltba, ne a festékesedénybe! A minták újabb színek felvitelével tehetők még szebbé, izgalmasabbá. Pl. a virágmintánál érdemes egy alapszínt felvinni a teljes mintára, majd a szirmai szélétől befelé egy újabbat. Így nem lesz éles határa a két színnek.

textilfestes2A sablon a festés után, a maszkolószalagot óvatosan lehúzva rögtön eltávolítható. A sablonokat a következő használat előtt mossátok le és töröljétek szárazra! Ha a szivacsokat kimossátok, ügyeljetek arra, hogy mielőtt újra festeni kezdenétek vele, alaposan nyomkodjátok ki törlőronggyal, mert a vizes szivacsból felvitt festék szétmászik az anyagon, világosabb udvara lesz. A minták száradása után a textilt egy köztes pamutdarab (pl. konyharuha, tetra pelenka, vászonzsebkendő) használatával át kell vasalni, a festett minta így mosásálló, tartós lesz.

A textilfesték frissen mosva kijön az anyagból, ha esetleg a kis alkotók ruhája is festékes lesz.

 

textilfestes3 textilfestes4 textilfestes5 textilfestes6

A képek a bakonybéli Községi Könyvtár kézműves foglalkozásán készültek, ahol a munkákat 4-12 éves gyerekek készítették.

Ahol az eszközöket és alapanyagokat beszereztük: Képzelet Művészellátó, Veszprém, Budapest u. 16/5.