Nőgyógyászati problémák

Nőgyógyászati problémák témakörében érkezett kérdések és válaszok.

Tanácstalan vagy? Segítségre van szükséged? Írd meg kérdésedet nekünk, szakértőnk kb. 5 napon belül válaszol! 

Ha nem a saját keresztneveddel szeretnéd látni a kérdést oldalunkon, írj bátran álnevet vagy jeligét!

E-mail címünk: veszprem@babamama.info vagy veszprem.babamamainfo@gmail.com

A kérdésekre Dr. Lövei Péter, szülész-nőgyógyász ad választ.

-

Téma: rendes nagy tömör uterus afv-ben

Tisztelt Doktor Úr!

Azért fordulok önhöz; mert tudni szeretném hogy mit jelent a Bv: rendes nagy tömör uterus afv-ben?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel :
Eszter

Kedves Eszter!

Tömöttebbnek akkor érezhető a méh, ha esetleg több kisebb myomagöb van a falában, de ezek olyan kicsik, hogy a méh mérete nem lesz nagyobb (ezt  az alapján mondom, hogy ez a megfogalmazás általában mit takar).

Tisztelettel: dr Lövei Péter

 

Téma: viszkető érzés
Tisztelt Doktor Úr!
 
Azért írok Önnek, mert már többször előfordult, hogy miután együtt voltunk a barátommal enyhe viszketést éreztem a hüvelynyílásomnál. Volt, hogy erősebben, vagy kevésbé viszketett, olyan is volt, hogy egyáltalán nem. Most viszont nagyon erős a viszketés, illetve mára a kisajkak a hüvelynyílásnál beduzzadtak, pirosak és kicsit fájnak is. 
Egyébként nagyon érzékeny a bőröm, hajlamos az ekcémásodásra. Esetleg előfordulhat, hogy valamilyen allergiáról van szó? Aminek az ekcéma is a tünete? Vagy fertőzés? 
Ön mit javasol?
 
Nagyon köszönöm előre is a választ,
 
Fanni

Kedves Fanni!

Amit leírt az tipikusan a hüvelyi, szeméremtesti gombás fertőzés tünetei.

Első körben javasolnám, hogy valamilyen gombaellenes kezelést használjon (többféle hüvelytabletta, krém, kenőcs is kapható recept nélkül a patikákban), és amennyiben a kezelés hatástalan, vagy visszatérő panaszai vannak, nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezzen!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

 

Téma: mióma

Tisztelt Doktor Úr!

39 éves 1 gyermekes anyuka vagyok. Párommal szeretnénk még egy gyermeket. Két hete voltam nőgyógyásznál, levette a citológiát, ami P2-es lett, szerencsére negatív. Viszont  hüvelyi UH-gal talált a méhemben 2 miómát. Egy kisebbet,ami 8 mm-es és egy nagyobbat, ami 23 mm-es. A kisebb a hátsó falban van, a nagyobb a mellső falban intramurálisan. Uterus retroflectált,vagyis,ha jól értelmezem hátrahajló a méhem.
Nagyjából két éve,hogy szinte minden hónapban felfázásos tünetekkel (gyakori vizelés, égő,csípő érzés vizeléskor, húgyhólyag fájdalom) panaszaim vannak.Ezért felkerestem az urológust, elvégezte a hólyagtükrözést, és katéterrel levette a vizeletet. A tükrözés eredménye negatív,szép, tiszta húgyhólyag, a vizelet tenyésztése folyamatban, de az orvos szerint tiszta lesz,mivel most panaszmentes vagyok jelenleg.
A nőgyógyász hüvelyfertőzésre utaló jelet nem talált,ebben magam is biztos voltam, mert semmilyen panaszom nincs e téren.
A kérdésem az lenne,hogy a 23 mm-es mióma okozza-e nekem ezeket a felfázásos panaszokat és ez akadályozza-e a teherbe esést nálam? Az orvosok nem mondtak egyértelmű választ erre.
Tájékoztatott a nőgyógyász,hogy miómával nagyobb a vetélés kockázata is.Felvetette a műtét lehetőségét.
Másik kérdésem az lenne,hogy hüvelyi úton lehetséges-e a műtét az esetemben, esetleg laparoscopiával? A nagy hasi műtéttől nagyon tartok,hosszabb és fájdalmasabb a felépülés. Nagyjából olyan lehet,mint a császármetszés ( a gyermekem így jött világra). Meg persze nagyon félek,hogy a méhemet nehogy eltávolítsák, mert még babát szeretnék.
A veszprémi kórházban van-e lehetőség a laparoscopiás műtétre?
A lehető legkisebb fájdalommal járó beavatkozást szeretném választani.
Előre is köszönöm a válaszát!
Erzsi

Kedves Erzsi!

Véleményem szerint az a 23 mm-es myomagöb nem okozhat visszatérő hólyaggyulladást. Ha kifelé növekvő lenne, a hólyag alatt helyezkedne el (és nagyobb lenne), akkor okozhatna vizelési panaszt, de az nem gyulladás formájában jelentkezne.

Ez a myoma egyébként nem nagy méretű, az hogy meddőséget, ill. vetélést okoz-e, az az elhelyezkedésétől függ, ha intramurális, akkor nehéz megjósolni, hogy van-e, lesz-e ilyen hatása. Általánosságban a várandósság tervezése előtt érdemes megszabadulni a myomától, ez természetesen megoldható laparoscopos úton, Veszprémben is (hüvelyi úton  csak a submucosus göböt lehet eltávolítani). Azt hogy az Ön esetében ez lehetséges-e, a göb pontos helyzetétől függ, illetve az előzetes császármetszés is bonyolíthatja ezt a fajta műtéti megoldást.

Viszont nem olyan régóta létezik gyógyszeres kezelés is, ha a feltételek adottak, és nincs ellenjavallata, akár műtét előtt is érdemes lehet vele egy próbát tenni.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

 

Téma: Hüvelygomba

Tisztelt Doktor Úr!
Az lenne a problémám,hogy már szinte két hetente visszajön a gombám,és már mindent kipróbáltam rá. Fogamzásgátlót szedek,nem tudom az előidézheti e. Tudna ajánlani valamit?
Köszönettel:
Rebeka

 

Kedves Rebeka!

Ennek nagyon sok oka lehet, leírom, én mit szoktam javasolni, hogy lehet a problémát megelőzni.
Először is érdemes odafigyelni, mit eszik meg az ember. A gyorsan felszívódó szénhidrátok, édességek, pékáruk, üdítők gyorsan, nagyon megemelik a vércukorszintet, és a cukrot a Candida gomba fajok szeretik, tehát érdemes ezeket az étrendből kiiktatni. Háziorvosánál ellenőriztetnie kellene, nincs-e egy fel nem ismert cukorbetegség a háttérben, aminek az egyik tünete lehet a visszatérő gombás fertőzés.
Ezentúl nagyon fontos a fehérnemű anyaga, minél több műszálat tartalmaz és minél kevesebb pamutot, annál rosszabbul szellőzik, ez lehet egy ok (főleg a nyári melegben). A tangabugyit ilyen szempontból kifejezetten károsnak tartom, nem javasolt a tartós használata.
Fontos még a személyes higiénia, amennyiben megoldható, székletürítés után mosakodás javasolt (sajnos hölgyeknél a végbél és a hüvelynyílás közel van egymáshoz, a hüvelybemenet könnyen széklettel szennyeződhet).
Ha ezek a tanácsok nem válnak be, érdemes még két dolgot kipróbálni: az egyik, (amennyiben így van), hogy mellőze a szeméremtest borotválását, gyantázását, a másik pedig, amennyiben szükségét érzi, sikosítóanyag használata együttlétkor (így kevésbé sérül a hüvelyhám, mely sérülés szintén visszatérő gombás fertőzések okozója lehet).
Ha a fentieket megpróbálta, és nincs javulás, akkor érdemes lehet elgondolkozni egy más fogamzásgátlási módszer használatán, ui. jellemzően a tabletta önmagában nem okoz gombás fertőzést, viszont riktán elképzelhető, hogy egyéb tényezők megléte mellett hajlamosít.
Tisztelettel: dr Lövei Péter

*

Téma: cytológia

Tisztelt Doktor Úr!

Most voltunk a nővéremmel nőgyógyásznál . fél évente járunk, mert az édesanyánk így nyugodt. 24 éves hölgy vagyok a cytolológia eredményem az alábbi:

cytológia megfelelő

transform. zóna nincs

neg. displasiára és malignitásra

p2.

A nővérem 37 éves az ő eredménye

cytológia megfelelő

transform.zóna van.

ec. van.

neg . displasiára és malignitásra

klóros flóra

p2.

Az a kérdésem, hogy a transform. zóna nincs, és a kóros flóra mit jelent?? Folyamatosan negatív p2-es a citológiánk.. Ez így rendben van.??

Köszönöm a válaszát—-

Még azt szeretném megkérdezni kedves Dr. Úr, hogy olvastam a hpv-ről nekünk nem volt és nincs is, azt mondta a nőgyógyász, hogy negatív p2-es citológiánál nem merülhet fel.

Köszönöm a válaszát, a cytológiánk rendben van??

Köszönöm– Tisztelettel– Emma

Kedves Emma!

Ha teljesen negatív a rákszűrés eredménye, akkor felesleges fél évente vizsgálatra járnia.
A transzformációs zóna hiánya azt mutatja, hogy a kenetvételnél erről a területről nem kerültek sejtek a tárgylemezre. (A transzformációs zóna leegyszerűsítve az a terület a méhnyaknál, ahol az egyrétegű méhnyálkahártya és a többrétegű hüvelyhám találkozik). Annak hogy miért nem került bele a mintába, több oka lehet, pl mintavételi hiba, ha ez a terület mélyen a méhnyakcsatornában vagy távol a méhszájnyílástól, a méhnyak felszínén van, ahol a nem elég széles mintavételi eszköz nem éri el. Mivel erről a területről indulnak ki leggyakrabban a kóros folyamatok ezért az a megnyugtató, ha belekerül a citológia mintába.
A kóros flóra pedig annyit tesz, hogy nem a normál hüvelyflórához tartozó kórokozókat (baktérium, gomba) látott a citológus a kenetben. Hogy ezzel kapcsolatban van-e teendő, azt a kezelőorvos dönti el.
Ezekentúl a negatív citológia mellett is jelen lehet a HPV vírus (pl. nagyon korai fertőzés esetén nem okoz olyan kóros elváltozást, amit a citológia vizsgálat megállapíthat).
Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: első nőgyógyászati vizsgálat 35 éveskorban

Tisztelt Doktor Úr! Jövőhét hétfőn készülök önhöz.Azért írok mert kicsit izgulok. 35 éves vagyok de még nem voltam nőgyógyásznál.Még nincs gyerekem de most már szeretnénk a párommal  ami igen csak nehezen jön össze.Soha nem szedetem fogamzásgátlót, nagyon erős menstruációs fájdalmaim vannak de ezt mindig tudtam gyógyszerrel orvosolni.Mostanában észrevettem hogy nem mindig pontos a menstruációs ciklus.Most is 20-ra vártam erre tegnap megjött.4-5 napig szokott tartani ha esetleg nem múlna el hétfőre akkor úgyis hívom önt telefonon másik időpont kérésére.A legaggasztóbb problémám hogy mostanában vettem észre hogy a nemi szervemen van egy vadhús szerű kinövés.Nem tudom mióta lehet ott és mi ez?Persze tudom hogy látnia kell,csak az ember olvas minden félét az interneten amik aggodalomra adnak okot.Ha tud kérem válaszoljon.Üdvözlettel!

 

Kedves Kérdező!

35 éves korban valóban ajánlott már a rendszeres rákszűrés! A vérzési rendellenességnek nagyon sokféle oka lehet (hormonzavar, gyulladás, ciszta, endometriosis, stb).
A “vadhússal” kapcsolatban valóban nem bocsátkoznék találgatásokba, de leggyakrabban condylomáról, HPV vírus okozta szemölcsről van szó.
Tisztelettel: dr Lövei Péter

 

Téma: nőgyógyászati lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr

Ma voltam nőgyógyászati UH-án mert erős görcseim vannak, mióta nem szedek fogamzásgátlót:

Következő az eredmény: Az uterus sagitalis átm:38mm, edonm: 6,7 mm

Jobb ov: 36 x 16mm, kéreg alatt néhány kisebb tüsző

Bal ov: 30 x 20 mm, benne szintén néhány kisebb tüsző

Douglasban minimális folyadék. Kismedencében kóros nem ábr.

Bal vesében cysztikus képlet sejthető (urulógus felkeresése javasolt)

Utolsó menzesz: szeptember 16. Vizsgálat időpontja: oktober 5

Érdeklődnék, hogy úgy látom, hogy a jobb oldali petefészkem nagyobb, de az orvos nem fejtette ki, hogy ez gond e. Van okom aggódni? A petefészek megnagyobbodottnak számít már ezekkel az adatokkal? Vagy ne biflázzam túl. Urulógushoz már bejelentkeztem, de a nőgyógyászati adatok azért kissé aggasztanak. Az orvos azt mondta ne aggódjak, de azért ugye az emberben ott a kétség mindig, még ha apró az eltérés is. Mindig is féltem a nőgyógyászati daganatoktól, ezért aggaszt kissé az adat.
Köszönöm a választ.

Kedves Kérdező!

Megnyugodhat, ezek tökéletes ultrahang értékek, ez a petefészek nem nagy, inkább hosszúkás alakú!
Az hogy tabletta nélkül jobban görcsöl az amiatt lehet, hogy a gyógyszer a vérzés mennyiségét csökkenti, a vérből ugyanis olyan anyagok szabadulnak fel, melyek a méh fokozott összehúzódását váltják ki, ezzel görcsöket okozva. Kevesebb vér- kevesebb görcs.

Tiszteletell: dr Lövei Péter

Jelige: Mókus

Tisztelt Doktor Úr!

17 éves vagyok, még szűz , a barátommal egy ideje próbálkozunk a szexszel, de borzasztóan fájdalmas, így 1-2 centinél mélyebbre nem sikerül a behatolás. 10 napja hymen insection estem át, azt reméltük, hogy ez majd megkönnyíti a behatolást, de ugyanolyan fájdalmas.
(Ha egy ujjamat próbálom bedugni, az is fáj sajnos)
Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Kérdező!

Előfordulhatnak olyan fejlődési rendellenességek, melyek okozhatnak ilyen panaszokat. Ha a beavatkozás során nem találtak anatómiai eltérést, akkor az javaslom, hogy legyenek türelmesek, és ne adják fel a próbálkozást. Szánjanak elég időt az előjátékra, használjanak síkosítót, és először próbáljanak csak ujjat használni. Irányítsa a párja kezét, mert nem tudja mi az, ami fájdalmat okoz magának! A hüvely egy nagyon rugalmas, tagulékony szerv, hisz szülésnél akár egy három kilós újszülött is átfér rajta!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: P2
Tisztelt Doktor Úr!
A segitségét szeretném kérni a ràkszűrési eredményemmel kapcsolatban.Annyit mondtak,hogy aggodalomra nincs ok de azon kivűl bővebben semmit.Az eredményemen az szerepel,hogy HPV fertőzés gyanuja,gyulladàs,laphàm,metaplatia,dg:P2.Segitene nekem,hogy ez pontosan mit jelent?Ha fertőzésem van akkor milyen és hogyan kapható el?Màr1hete probàlom kideriteni de sehonnan nem kapok vàlasz.
Vàlaszàt előre is köszönöm!
Tisztelettel:Adrienn

Kedves Adrienn!

A p2 azt jelenti, hogy rákos, vagy rákmegelőző elváltozást mutató sejteket nem láttak a kenetben (tehát a rákszűrés része negatív).
A HPV fertőzés gyanúja akkor merül fel, ha a sejteken olyan elváltozás látható, ami HPV fertőzésre jellemző (maga a HPV vírus nem látható a citológiai vizsgálat során, csak annak a jelei, amit a sejteken okoz.). Ez az elváltozás “magától megszűnhet”, de ha ún. magas kockázatú HPV okozza a fertőzést, kialakulhat később hámelváltozás, rákmegelőző állapot.
Ha gyulladást írnak le, az nem mindig jár feltétlenül tünetekkel (folyás, viszketés), viszont zavarhatja a kenet értékelését.
Ezért ilyenkor szükség szerint hüvelyi kezelést, esetleg a citológiai vizsgálat ismétlését szoktuk javasolni.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: HPV

Tisztelt Doktor Úr! Olyan ügyben érdeklődnék hogy nem rég voltam börgyógyásznál mert fökény szerü szemölcs jelent meg a kezemen. Gyerekkoromban is volt, de most meglepődtem mert az orvos azt mondta ezt a hpv okozza. Monogám házas kapcsolatban élek 8 éve. Elötte is egy barátom volt. Tudom hogy a hpvnek rengeteg tipusa létezik de azért akkor is megijedtem. A hugommak sajnos a nemi szervén van szemölcse. Elkaphattam töle? Közös pohár lévén vagy puszi révén, esetleg wc? Szegénynek igy is megvan a baja ezért nem merem tőle kérdezni hogy miként kapta el. Lehet ez ugyanaz a vírus? Egy éves kisfiam van nem szeretném átadni neki. Ha a hpv ilyen egyszerűen terjed, akkor a legrosszabb verziót elkaphatom mondjuk ha valaki beleiszik a poharamba? Elnézést ha tájékozatlanúl sok a kérdés de azért kissé megijedtem. Csak hugaim vannak, akik még eléggé keresgélik az igazit így hát hogy is mondjam hpv tekintetben eléggé veszélyeztetettek.
Szeretem őket de ha nálam alszanak kepesek meg a fogkefémet is használni mint gyerekként hiába balhézom velük. Köszönöm a választ.
Az iPhone-omról küldve

Kedves Kérdező!

A HPV csak két sérült hámfelület között tud terjedni. Puszival, pohárral, közös WC-vel gyakorlatilag nem terjed. A fogkefével viszont nem kizárt, de ehhez az kell, hogy a szájban legyenek a szemölcsök. A nemi szemölcsöket és a kézen lévő elváltozásokat más fajta vírus okozza!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: ciszta?

39 evese vagyok egy 3 eves gyerek van regebben volt cisztam gyogyszerrel ki kezeltek, a ciklusom sosem volt pontos volt hogy 3 honapig is kimaradt azt mondtak steesssz okozza…most26 an kell megjonnie a multhoban volt altalaban barnas es 3 4 napig tart, most kb 3hete fajnak a melleim eleg erzekenyek es puffadtnak erzem a hasam de mas tunet semmi csak a hasamban olyan mint mikor meg kell jojjon tesztet csinaltam 3 szor is negativ lett persze szunet volt a tesztek kozott ami zavar a mellem mitol fajhat mar 2 3 hettel elotte mielott meg kell jonnie? vagy a teszt teved vagy megint cisztam lehet vagy? Koszonom !

Kedves Kérdező!

Elképzelhető hogy ha egy hormontermelő cisztája van, akkor kialakulhatnak ilyen panasza, és a vérzészavarát is magyarázná. A három negatív terhességi teszt amellett szól, hogy nem terhes.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Laktobacillus hiánya

Tisztelt Doktor Úr!

Tanácsát szeretném kérni! Sajnos közel egy éve hüvelyemben nincsenek laktobacillusok. Állandóan E.coli az eredmény a tenyésztésnek. Több féle laktobacillust tartalmazó hüvelykúpot és mellette probiotikumot szedek…de hiába. Sajnos az orvosok is tanácstalanok. Mi lehet ennek az oka?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Zsu

Kedves Zsu!

Mivel a hüvely hemzseg a baktériumoktól, ezért a tenyésztés eredményében csak azokat a kórokozókat tüntetik fel, amelyek egyrészt kórosak, másrészt nagy számban vannak jelen. Tehát nem arról van szó, hogy nincs Lactobacillus a hüvelyflórában. Azt nem írta, hogy van-e panasza, vagy csak a tenyésztés “eredményét” próbálják meg kezelni. (Ez utóbbinak semmi értelme.)

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: kérdés egy anyukától

Tisztelt Doktor Úr!

Harmincéves egy gyermekes anyuka vagyok!Már két éve nem szedem a fogamzásgátlót!Nem volt gond máig!Minden hónap végén jön meg a menstruációm!Kicsivel több van vissza mint egy hét!Viszont elmentem vécére,és egy bab nagyságú véres valamit töröltem ki!Elég morbid és kellemetlen de szebben nem tudtam megfogalmazni!Viszont mint ha a hasam alja,meg a derekam se lenne olyan jó!Enyhén ugyan,de furi érzés!Tegnap voltam együtt a férjemmel,nem tudom ez számít-e!Nagyon aggódok! Ha kérhetek annyit,a válasza mellé mellékeljen nekem egy magánrendelési árlistát ! Köszönöm! Szép napot!!

Kedves Kérdező!

Elképzelhető, hogy az együttlét miatt volt ez a vérzés, de a hasi panaszok akár gyulladásra is utalhatnak, ennyiből nehéz megállapítani. Mindenesetre ha ismétlődik vagy ha fokozódnak a panaszai, egy nőgyógyászati vizsgálat javasolt.

A magánrendelésen 9000 ft a vizitdíj.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: missed AB utáni vérzés
Tisztelt Doktor!

Hétfőn volt missed ab műtétem. Aznap véreztem, másnap már nem. Problémát jelez ha csak 1 napig van vérzés utána meg már barna folyás sincs?

üdvözlettel:
Marika

Kedves Marika!

Ha nincs más panasz, ez önmagában nem jelent semmi problémát!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: műtét után
Tisztelt Dr Úr!

Tanácsát szeretném kérni! Májusban volt egy nagy műtétem, méhen kívül terhesség, ami hasüregi vérzést is okozott.( Mellékesen cisztákat is eltávolítottak. ) A problémám az lenne, hogy pár napja barnázásom van és kissé fáj az alhasam. Az orvosom szabadságon van, szeptember 23.-ra kaptam időpontot. Kissé bizonytalan vagyok, hogy megvárjam e vagy biztos, ami biztos menjek el egy másik orvoshoz inkább?

Köszönettel: B.Nóra

Kedves Nóra!

Amennyiben a műtét után ciklusa helyreállt, akkor nem gondolnám hogy a jelenlegi panasza ezzel összefüggésben van. A tünetek gyulladásra utalnak, ha nem múlik el, illetve fokozódik a panasza, vagy belázasodik, soron kívül jelentkezzen vizsgálatra!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Nőgyógyászati citológiai lelet értelmezése

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét kérném mivel nem értem a leletem tartalmát azt tudom,hogy gond van az eredménnyel,de azt nem ,hogy mi is várható ezután.Pontosan leírom amit a lelet tartalmaz és kérném írja meg nekem,hogy milyen esélyeim és lehetőségeim vannak.Kenet Általános értékelése:Hámsejtrendellenességek. Részletes Diagnózis:Laphám elváltozások LSIL(enyhe) CIN I. BNO:N8700 Enyhe cervicalis dysplasia. A controll ma meg történt meg lett ismételve 3 hónap után a vizsgálat,de 6 hét várakozási idő van.A mai diagnózis N8790/3 Cervicalis dysplasia Szűrővizsgálat méhnyak daganatának kimutatására.Polycystás ovarium syndroma.Nagyon szépen kérem,hogy segítsen meg érteni -e lelet tartalmát Üdv.Edina

Kedves Edina!

A LSIL CIN I azt jelenti, hogy a méhnyakban (méhnyak)rák megelőző állapot alakult ki. Ennek a rákmegelőző állapotnak egyszerűen fogalmazva 3 fokozata van, a CIN I. a legenyhébb. Ez az állapot magától is “meggyógyulhat”, de bizonyos esetekben, viszonylag kis arányban, néhány év, évtized alatt súlyosabb állapot, sőt méhnyakrák is kialakulhat.

A teendő ilyenkor, hogy 3 hónap múlva ismételt citológia vizsgálatot kell végezni, ha az ismételt eredmény is hasonló lesz, esetleg súlyosabb, pontos szövettani vizsgálat javasolt, ez egy műtéti kimetszést jelent a méhszájból.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: normális ez?

Tisztelt Doktor úr!

16 éves vagyok,néhány honapja vesztettem el a szuzességem.Lutenyl tablettát szedek azért,hogy beállitsa a menstruáciom.Mindig 4-5 napig tartott,az elején eros volt és csak a harmadik napon lett kozepes,utána gyenge,viszont most talán 3 honapja az elso 2 napon kozepes és a harmadikon már múlik el.Ma voltam orvosnál és sajnos semmivel sem lettem elobbre,mintha nem értette volna meg a problémám,s meg se vizsgált.Mik állhatnak a háttérben? Lehetséges a terhesség,ha mindig védekeztunk ovszerrel ,és sose tortént semmi baj?Lehetséges akár valami betegség is?

Kedves Kérdező!

Én sem egészen értem, mi a probléma, mi a kérdés?

Ha jól értem, akkor rövidebb és gyengébb lett a menstruációja. Ez az Ön által szedett gyógyszer mellett ez teljesen normális.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: fertőzés

Tisztelt Doktor úr!

A párommal több mint 2 éve vagyunk együtt, és már szinte a kapcsolatunk kezdete óta visszatérő hüvelyfertőzésem van, ami nagy valószínűséggel a nemi érintkezéshez köthető. ( 3 hónapos “megvonás” alatt semmi problémám nem jelentkezett.) Mindketten kezelve vagyunk minden alkalommal, Ő is ki volt vizsgálva. STD vizsgálataink mind negatívak, nincs prosztatagyulladása csak 2 kis követ találtak nála. Mindig “kevert fertőzésünk” van. Mivel a kezelések és a higiénia (előtte utána kézmosás zuhanyzás stb.) is visszatérnek aktus után a panaszok a (lehet, hogy kicsit buta) kérdésem az, hogy létezik-e olyan, hogy “szexuális összeférhetetlenség”? Másra már nem tudunk gondolni.

Válaszát előre is köszönöm, Szandra.

Kedves Szandra!

Biztos, hogy fertőzésre van szó, mik a pontos tünetei? Ha csak folyás, aminek nincs szaga, színtelen, nem jár égő, viszkető érzéssel, akkor nem biztos hogy hüvelyi fertőzésről van szó. Hogyan védekeznek? Ha óvszerrel, akkor elképzelhető, hogy érzékeny az óvszer anyagára. Ha nem , próbáljanak meg óvszert használni, úgy jelentkeznek-e a tünetek!

Általános tanácsok visszatérő hüvelyi fertőzés esetén: megfelelő minőségű (nem tanga) fehérnemű használata, szeméremtest borotválás, gyantázás elhagyása, hüvelyi irrigálás, öblítés mellőzése, megfelelő (szénhidrátszegény) táplálkozás. Szexuális együttlétnél érdemes odafigyelni, hogy a hüvely megfelelően nedves legyen, esetleg használjanak síkosítót.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: szúró alhasi fájdalom

Tisztelt Doktor Úr!

1-2 honapja voltam nőgyógyászati magánrendelésen (cytológia+ultrahang), minden rendben volt. A menstruációm azonban legutóbb 42 napra, most pedig 41 napra jött meg a szokásos 30-35 helyett. Erős görcsös fájdalmaim szoktak lenni, most azonban nem görcsöl, hanem nagyon szúr az alhasam. (A párommal nem védekezünk, mert lassan babàt szeretnénk, 30 éves vagyok.) A kérdésem az lenne hogy mennyire normális hogy 40 napra jön meg újabban illetve mi lehet ez az erős szúró fájdalom. Ismét jelentkezzek be újabb vizsgálatra? Köszönettel!

jelige: tjudith

Kedves Tjudith!

Azt javaslom, mielőbb csináljon egy terhességi tesztet, és ha pozitív, sürgős vizsgálatra jelentkezzen. Vérzéskimaradás, alhasi fájdalom esetén felmerülhet a méhenkívüli terhesség gyanúja (még úgy is, hogy azóta volt vérzése).

Ha negatív a teszt, akkor is érdemes vizsgálatra menni, a 40-42 napos ciklus semmikép nem tekinthető normálisnak.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: nyugtalanság

Tisztelt Doktor Úr!

Háromgyerekes, jelenleg is szoptató kismama vagyok. (A legkisebb gyermek másfél éves, tervezem az elválasztást) Pár éve kraurózissal kezelnek, külsőleg, kenőccsel. Háromhavonta járok rákszűrésre, P1-es, P2-es eredményekkel. Kraurózis okozta panaszaim viszonylag enyhék, gyakran hetekig teljesen rendben, aztán pár napig kis viszketés, majd újra rendben. Tavaly készült vizsgálat HPV irányba is, fertőzött vagyok, de nem a magas rizikójú csoportba tartozom. Három hete is voltam, akkor is P2-es eredmény lett, enyhe hámnyugtalansággal. Egyebet nem tudok, az orvosom sms-ben írta az eredményt és kérte, hogy hívjam fel. Vitagyn C hüvelykrémet javasolt 6 hétig, utána ismételt citológia. Jelenleg enyhe viszketésem van, egyéb panaszom nincs. Kérdezni szeretném, hogy ez a hámnyugtalanság mennyire ad okot ijedtségre, aggódom az újabb citológia eredménye miatt, mi lesz, ha ugyanezt mutatja, esetleg rosszabbodik? Van e okom aggodalomra? Köszönöm válaszát! üdvözlettel Szabina

Kedves Szabina!

A kraurózisnak nincs köze a HPV-hez, illetve a kraurózis inkább a változókor után szokott jelentkezni, a kérdés az, hogy nem egy visszatérő szeméremtesti gyulladásról van-e szó?

Ha p1, p2 az eredménye (mindkettő negatív), akkor teljesen felesleges három havonta citológiára járni. Az “enyhe hámnyugtalanságot” nem tudom értelmezni, ilyen tétel nincs sem a régi, sem az új, ún. Bethesda rendszerben végzett citológiai értékelésnél.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Tisztelt Doktor Úr!

Kicsit kényes témában kérem segitségét. Van egy barátom, akinek komoly fitymaszükülete van. A barátommal erről még sosem beszéltünk, nem tudom hogyan mondjam meg neki, vagy hogy ő egyáltalán tisztában van-e ezzel. A problémám, amiért felkerestem Önt, hogy folyással elmentem nőgyógyászhoz, aki egyúttal rákszürést is csinált. Az eredményem p3 lett és sajnos nem először, bár közben volt már p2 is. A kérdésem, lehet-e hogy a barátom miatt rossz az eredményem? Azért kérdezem, mert sok eltérő dolgot olvastam a fitymaszükületről, és már nem tudom mit higgyek. Ha a barátom nem megy orvoshoz, milyen problémái lehetnek?

Várom mielőbbi válaszát, melyet előre is nagyon köszönök.

Kedves Kérdező!

Az biztos, hogy nem a fitymaszűkülettől lett p3-as az eredménye. Nagy fokú fitymaszűkület okozhat szexulási aktusnál fájdalmat, vizeletürítési nehezítettséget, esetleg visszatérő gyulladást, ami akár önnél is okozhat hüvelygyulladást. Ha nincs panasza a párjának, akkor nem valószínű hogy olyan fokú a szűkület, hogy beavatkozást igényeljen. Ha viszont visszatérő gyulladása, folyása van, akkor érdemese erről a párjának beszélni, és rávenni egy urológiai vizsgálatra.

Tisztelettl: dr Lövei Péter

Téma: felfázás vagy terhesség?

Tisztelt Dr.Úr.

A kérdésem az volna,hogy 2hete múlt el a menzeszem és azóta voltunk együtt a pàrommal de fàj a hasam mint amikor meg akar jönni és folyàsom is van.Dr Úr szerint ez most felfàzàs vagy terhesség lehet?Egyébbként màr van egy kisfiam.Màs jeleket nem tapasztaltam ami terhességre utalna.

Vàlaszàt előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

Két héttel a menszesz után lehet peteérés, ami hasi fájdalommal és folyással is járhat. Ha nem múlik el a panasza vagy belázasodna, jelentkezzen vizsgálatra!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: nyugtalanság

Tisztelt Doktor Úr!

Háromgyerekes, jelenleg is szoptató kismama vagyok. (A legkisebb gyermek másfél éves, tervezem az elválasztást) Pár éve kraurózissal kezelnek, külsőleg, kenőccsel. Háromhavonta járok rákszűrésre, P1-es, P2-es eredményekkel. Kraurózis okozta panaszaim viszonylag enyhék, gyakran hetekig teljesen rendben, aztán pár napig kis viszketés, majd újra rendben. Tavaly készült vizsgálat HPV irányba is, fertőzött vagyok, de nem a magas rizikójú csoportba tartozom. Három hete is voltam, akkor is P2-es eredmény lett, enyhe hámnyugtalansággal. Egyebet nem tudok, az orvosom sms-ben írta az eredményt és kérte, hogy hívjam fel. Vitagyn C hüvelykrémet javasolt 6 hétig, utána ismételt citológia. Jelenleg enyhe viszketésem van, egyéb panaszom nincs. Kérdezni szeretném, hogy ez a hámnyugtalanság mennyire ad okot ijedtségre, aggódom az újabb citológia eredménye miatt, mi lesz, ha ugyanezt mutatja, esetleg rosszabbodik? Van e okom aggodalomra? Köszönöm válaszát! üdvözlettel Szabina

Kedves Szabina!

A kraurózisnak nincs köze a HPV-hez, illetve a kraurózis inkább a változókor után szokott jelentkezni, a kérdés az, hogy nem egy visszatérő szeméremtesti gyulladásról van-e szó?

Ha p1, p2 az eredménye (mindkettő negatív), akkor teljesen felesleges három havonta citológiára járni. Az “enyhe hámnyugtalanságot” nem tudom értelmezni, ilyen tétel nincs sem a régi, sem az új, ún. Bethesda rendszerben végzett citológiai értékelésnél.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: cytolisis

Tisztelt Doktor úr!

Április végén végeztettem rákszűrést. Tudomásom szerint ilyenkor egyéb hüvelyi fertőzést chlamydia, trichomonas meglétét is vizsgálják. Az eredményem szerencsére P2 lett, azonban döderlein cytolisist is megállapítottak. Erre eddig minden nőgyógyász azt válaszolta, hogy ezzel nincs teendő. Az elmúlt pár hónapban azt tapasztalom, hogy a menstruáció utáni napokban híg, bő, fehér / esetenként érzetre vízszerű folyásom van. Akár enyhén át is ázik a fehérneműm. Viszketéssel, fájdalommal nem jár, de számomra nagyon zavaróak ezek a tünetek. Gondoltam biztos felborult kicsit a hüvely ph egyensúly. Ilyenkor 3 napig esténként gynophilust szoktam használni.

Utána általában rendeződtek a panaszok, de mivel nekem sosem volt még hasonló jellegű panaszom hüvelyfolyással a menstruációt követően, ezért szeretnék végleges megoldást találni.

Nagyon szeretném tudni, hogy mitől alakul ki cytolisis.

Milyen panaszokat tud okozni, hogyan lehet ezt az állapotot megszüntetni.

Létezhet e , hogy emiatt együttlétek után könnyebben alakul ki gombás fertőzés a hüvelyben. Nevezhetjük e hajlamosító tényezőnek.

Olvastam az interneten, hogy a döderlein cytolisist gyakran összetévesztik a gombás fertőzéssel. Így sok nő él azzal a téves tudattal, hogy kikezelhetetlen gombás fertőzésük van….

A kenetvétel leletem negatív lett baktériumra, gombára is. Ennek ellenére a 2 hete zavaró, híg folyás tünet azóta is fennáll.

Megyek hétfőn egy másik magán laborba is, hátha ott javasolnak egyéb vizsgálatot. Addig nem használok hüvelyflóra helyreállító kúpokat.

Várom szíves válaszát, melyet előre is nagyon köszönök!

Üdv,

Tímea

Kedves Tímea!

Valóban igaza van bizonyos esetekben a Lactobacillusok is túlszaporodhatnak, és valóban ilyen ún. citolízist okozhatnak, aminek gombás fertőzéshez nagyon hasonló tünetei vannak, viszont a gombaellenes kezelés hatástalan (ezt támasztja alá, az is, hogy a tenyésztés eredméyne negatív lett). Ez az állapot hajlamosíthat hüvelyi fertőzés kialakulására.

Az hogy mi okozza a tüneteit, szerintem hüvelykenet direkt mikroszkópos vizsgálatával lehetne megállapítani, keressen olyan helyet, ahol ezt el tudják végezni.

Nekem az a gyanúm, hogy túl sok ilyen Lactobacillust tartalmazó, helyreállító kúpot használt, függessze fel egy kicsit ezek használatát, esetleg használjon olyan készítményt, ami csak savasító közeget tartalmaz, Lactobacillust nem.

Cukorbetegség mellett is kialakulhat ilyen állapot, illetve visszatérő gombás fertőzés is, érdemes lenne ellenőrizni, nem-e ez áll a probléma mögött.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: terhességi teszt
Tisztelt Doktor Ur! Lenne egy kerdesem! A terhessegi teszt kimutatja a korai terhesseget,felfazas eseten is? 5napja kesik a ciklusom 2 tesztet is csinaltam,a legutobbit ma (nem elso vizeletbol) mindket teszt negativ.Viszont 6 napja barna pecsetelodesem van,enyhe alhasi fajassal kiserve,ami surjen jelentkezik viszont hamar elmulik! A mai tesztelt vizeletem igen sarga volt,maskor szinte szintelent pisilek! 2x is szedtem progresteron hormon tablettat nogyogyaszom ajanlasaval,mindketszer petefeszek illetve petevezetek gyulladas kozbeni kezeleskor szedtem! Volt mar kezdodo seb a mehszajamon,es 2x visszaeso cyszta. Miota ezeket kikezelte a nogyogyaszom rendszeresen jott meg a ciklusom,es soha nem jelentkezett menstruacio elott barnas pecseteloded! Tanacstalan vagyok,kerem segitsen rajtam par tanaccsal,eszmevel! Tisztelettel Dora!

Kedves Dóra!

A terhességi teszt kimutatja a terhességet felfázás esetén is.

A panaszai alapján méhynálkagyulladás elképzelhető, ez viszont mielőbbi kezelést igényel!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Emlő vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Egyszer már írtam Önnek, akkor is megnyugtató választ kaptam. Nincs panaszom, csaladban nem is volt mellrákos. Amióta azonban egy korombéli meghallt ebben a betegségben nagyon félek. Abbahagytam a fogamzásgátlót is az ösztogén miatt. Voltam mell Uh-an másfél hónapja, ahol minden rendben volt, de miután veszèlytelen a doktor úr azt mondta nyugodtan járhatok fél évente, ha attol jobban érzem magam. 31 éves vagyok, egy éve szültem. Melleimet soha nem tudtam rendesen áttapintani mert mirigyesek és enyhe mellkas deformitás miatt a csontot is kitudom tapintani. Laikusként még a nőgyógyászom is mondta, hogy megérti hogy nekem nem megy a tapintás. Ön szerint ha félévente járok uhára akkor megnyugodhatok? Ha el is kezdődne kifejlődni valami, akkor ilyen rövid idő alatt megtörténhet a baj? Tudom, hogy talán butának hangzik, hogy ebben a korban ezen agyalok, de azóta nem megy ki a fejemböl, hogy a 31 éves ismerősöm meghallt s ezzel magára maradt a fia és a férje. Kérem ha tud írjon valami megnyugtató választ.

Kedves Kérdező!

Szigorúan véve az UH nem alkalmas az emlőrák szűrésére. Viszont ahhoz képest, hogy semmilyen vizsgálatra nem jár, illetve nem tudja önvizsgálatot végezni, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy időben észreveszik a tumort, ha fél évente elvégezteti a UH-t. Viszont azt tudnia kell, hogy az ultahang sem mindenható vizsgálat, sajnos negatív eredmény mellett lehet probléma.

Én ugyan túlzónak tartom, és szakmailag nem indokolt, de ha ettől Ön valóban megnyugszik, akkor nincs akadálya, hogy rendszeresen ultrahangra járjon. Több értelmét látom egy genetikai vizsgálatnak, amiből kiderülhet, hogy van-e olyan öröklött eltérés, ami hajlamosíthat emlőtumorra.

Az önvizsgálathoz egy tipp: havonta egyszer a ciklus ugyan azon részén végezze, de ne kóros elváltozást vagy csomót keressen, hanem bármilyen változást az előző vizsgálathoz képest. Havi egyszer többnél nem érdemes önvizsgálatot végezni.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Hasi panaszok

Üdvözlöm!Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy 13éve szűltem azóta fáj a méhem szeretkezés közben szülésnél megrepedt a méhszájam amit varrtak többször voltam vele orvosnál,de nem találtak semmit.azóta nem estem teherbe kivéve 10 év után ami méhen kívüli volt.idén műtöttek cisztával meg összevolt tapadva a méhem a petevezetékeimmel!azóta is ugyan ugy fáj mindegyik pózban,de legjobban menstruáció elött a pete éréstől kezdve akkor nagyon fáj! Szeretnénk babát is. Műtét óta hiztam 6kg-ot. Mi lehet ennek az oka?Nagyon szeretném,ha ez megoldódna! Köszönöm a válaszat

Kedves Kérdező!

Ilyen hasi panaszokat sok minden okozhat. Egy súlyosan sérült méhszájon pl. kórokozók juthatnak fel a méh üregébe, krónikus gyulladást okozva. Endometriosis is okozhat a hasi fájdalmat, ill. a műtét után kialakult összenövések is.

Részletes vizsgálat sajnos csak találgatni tudok.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: vizelettartási probléma

Tisztelt Doktor Úr!

Egy olyan problémám lenne hogy vizelet tartási problémám van ami úgy jelentkezik hogy folyton tisztasági betétet kell használnom mert egész nap szivárog a vizeletem és nedves a betét is ha nem használnám a bugyim és nadrágom is olyan lenne!Van egy gyermekem aki 9 éves és ezek a problémák utána jelentkeztek nálam!Volt egy méhszalag plasztikám pár éve mert kilógott a hüvelyemből annyira meg volt nyúlva!Akkor elkaptam a katétertől egy nagyon erős baktériumot amiből picivel több mint 2 hónap alatt gyógyultam ki és idén volt egy inkontinencia műtétem is mert meg volt ereszkedve a hugyhólyagom de sajnos nem múlott el a problémám!Az lenne a kérdésem hogy mi lehet az oka hogy még mindig megvan ez a dolog és mit lehetne tenni ellene mert nagyon zavar!Ha vékony nadrág van rajtam annak ellenére hogy benn van a tisztasági betét a nadrágom is nedves lesz estére!Legyen szíves segítsen nekem!Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Valéria

Kedves Valéria!

Sajnos a leírás alapján nem tudom megmondani, hogy miből eredhet a probléma, az inkontinenciának nagyon sokféle oka lehet. Elképzelhető két műtét után, hogy nem anatómiai oka van a panaszának. Ilyen esetben egy részletes urológiai kivizsgálás mindenképpen javasolt.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Bartholini mirigy ciszta

Tisztelt Doktor Úr!

3 hete voltam nőgyógyásznál Bartholini mirigy miatt. A duzzanat már 2 éve megvolt, de csak néhány hónapja kezdett nagyon kellemetlenné válni. A legrosszabb 3 hete volt, annyira fájt, hogy végül rávettem magam, hogy elmenjek orvoshoz (ezen a ponton már hiába szedtem bármilyen fájdalomcsillapítót, egyik sem hatott).

Az orvos megállapította, hogy Bartholini mirigy cisztám van. Rögtön műtétről kezdett beszélni (már aznap be kellett volna feküdnöm), de annyira megijedtem a műtét gondolatától, hogy első körre valami más megoldás javallását kértem. Az orvos írt fel Doxicilint, és 10 nap múlva várt volna vissza. Az antibiotikumot végigszedtem, napjában háromszor langyos vízzel mostam a problémás területet, ahogy ő mondta, de sajnos semmi változást nem tapasztaltam. Vissza egyelőre csak azért nem mentem, mert idő közben esedékes volt és azóta meg is jött a menstruációm, így nem erőltettem volna a műtétet közvetlen előtte.

Kérdésem, ha a jövő héten visszamegyek, mire számítsak (a garantált letoláson kívül, amit kapni fogok)? Ha eztán mégis műtenének, hogyan zajlik majd?

Válaszát előre is köszönöm!

Gabriella

Kedves Gabriella!

A leírás alapján valószínűleg a felülfertőződött a cysta és tályog alakult ki…

Ezt máshogy nem lehet kezelni, csak a tályogüreg megnyitásával és kitisztításával.

A beavatkozást egy rövid, pár perces altatás alatt elvégezhető, egyszerű műtétről van szó, szövődmény gyakorlatilag nem szokott előfordulni.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: petefészek cyszta

Kedves Doktor Úr! Ultrahang lelet! 8,5 cm-es uteres-rfv-ben. Mi ez? 6mm-es endometrium. b.o.norm.ovárium. Mi ez? J.o.ovárium éllományban 49˙34 mm-es kétrekeszü,tulnyomorészt echomentes,de egy 19˙10mm-es solid,belső növedéket is tartalmazó cystosus képlet.Doppler-vizsgálattal kóros áramlás nem mutatható ki.Szabad folyadék nincs, Válaszát köszönöm!Andi Még egy kérdésem lenne 2015.05.24 én együt voltunk párrmma védekezés nélkül 05.26 án meg jöt a vérzésem viszont más félnapig tartot azota vetem több tesztet halványan látszot a csik de utána vetem ujra az meg negativ volt ez most volt 2015:06:05 én elsö vizeletböl negativ! Lehetek tterhes? Köszönöm válaszát

Kedves Kérdező!

“8,5 cm-es uteres-rfv-ben. Mi ez?”

Ez a méh mérete, az RFV azt jelenti, hogy hátrahajló méhe van.

“6mm-es endometrium. b.o.norm.ovárium. Mi ez? ”

Ez azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya 6 mm vastag, és hogy a bal oldali petefészek normális, eltérés nélküli.

“J.o.ovárium éllományban 49˙34 mm-es kétrekeszü,tulnyomorészt echomentes,de egy 19˙10mm-es solid,belső növedéket is tartalmazó cystosus képlet”

A jobb petefészekben láttak egy két rekeszből álló cystát, és egyiknek a falán belülről szövetnövedék van.

Ilyenkor további vizsgálatokkal ki kell zárni a petefészekdaganat lehetőségét!

A másik kérdésre a válasz, hogy ha 24.-én voltak együtt, és teherbe is esik, azt a pár nappal később készült teszt nem mutatja ki!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

*

Téma: gyakori felfázás

Tisztelt Uram! Két rövid kérdéssel fordulnék Önhöz! Az egyik az lenne hogy anàlis együttlét alkalmàval amikor a pàrok semmilyen mértékben sem védekeznek, létrejöhet terhesség? A màsik pedig az lenne hogy ha gyakori felfázás esetén létrejöhet meddőség? Vàlaszait előre is köszönöm! Szép napot! Tisztelettel!

Kedves Kérdező!

Anális szexel nem eshet teherbe természetesen.

Ha a gyakori felfázás alatt visszatérő hüvelyi fertőzést ért, akkor amennyiben ez a fertőzés a felszáll, és a petevezetőkbe jut, ott okozhatja azok elzáródását és így meddőséget!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: csomó

Jónapot

Az lenne a kérdésem, hogy pár hónapja a csiklóm fölött a bor alatt egy borsó nagyságú csomót kaptam, de el múlt pár nap múlva. Mostanában újra elő jött és vékonyabb volt a bor ott picit meg nyomtam és elég sok genny ki folyt belőle, viszont most is érződik egy kisebb kemény bog. Azt szeretném tudni hogy ez mi lehet? Esetleg forduljak orvoshoz vele?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel Zs

Kedves Zs!

Valószínűleg egy szőrtüszőgyulladásról van szó, ami nem gyógyult meg teljesen, hanem “letokolódott”. Ha nem múlnak a panaszok, ill. többször ürül genny, természetes forduljon orvoshoz!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Mi történik velem? 
Körülbelül 3 napja érzek viszkető érzést a hüvelyemben es el is mentem dokihoz aki azt mondta hogy szedjek candida krémet es kupot csak a panaszaimat mondtam el de nem vizsgált meg. (Ez Anglia) első nap csak a krémet használtam es másnapra semmilyen tüneteit nem éreztem semmi viszketést semmit. Ezért ennek megorulve másnap este szeretkeztem de persze csak ovszerrel es a végen nagyon bedagadtak a nagy szemérem ajkaim ami nem lett kissebb az este folyamán sem. Mit tegyek ezügyben ?

Esztrella

Kedves Esztrella!

Korai volt az együttlét, a kezelés hüvelygomba esetén minimum 3, ha a panaszok megmaradnak, akkor 6 napig tart!

Használja tovább a kúpot és a krémet!

Tisztelettel: dr Lövei Péter