A rooming-in rendszer működési rendje a veszprémi kórházban

Kétágyas szoba pelenkázóval, az újszülöttek fürdetésére alkalmas mosdóval

Kétágyas szoba pelenkázóval, az újszülöttek fürdetésére alkalmas mosdóval

Gyermekágyas osztályunkon minden kórterem rooming-in rendszerben működik, melynek lényege, hogy a gyermek és az anya egy szobában kerül elhelyezésre. Csak egészséges gyermek kerülhet rooming-in szobába. Az anya állapotától függően hüvelyi szülés esetén akár a szülőszobáról azonnal, császármetszés esetén 24 óra múlva kerül az újszülött az édesanya mellé. Amennyiben az anya és az újszülött állapota megengedi, az újszülött 24 órában a rooming-in szobában tartózkodik az anya mellett.

Az anya semmilyen körülmények között nem hagyhatja egyedül az újszülöttet, sem a rooming-in szobában, sem az osztály más területén. Amennyiben bármilyen okból nem tudja biztosítani az újszülött felügyeletét, akkor átmenetileg – illetve megfelelő indok esetén tartósan – a csecsemőszobában kérheti elhelyezését.

A gyermekápoló az első találkozáskor megmutatja az anyának a köldökkezelést és a mellre helyezést, majd a későbbiekben is (az anya igényeinek megfelelően) segít a csecsemő ellátásában. Rendszerint 2 óránként hívás nélkül is meglátogat minden újszülöttet, az anya kérésére természetesen soron kívül is.

Minden dolgozónk feladata az anyatejes táplálás népszerűsítése az anyák körében, és minden segítséget megadunk a sikeres szoptatás érdekében.

Minden rooming-in szobában rendelkezésre áll: pelenkázó, pelenka korlátozott számban, tiszta ruha az újszülött számára, köldökkezeléshez szaliciles alkohol és popsikrém (szükség esetén hozhatnak be Sudocrem-et, Bepanthen-t, Neogranormon-t).

Az osztályra beosztott gyermekorvos az újszülötteket a rooming-in szobában, az anya jelenlétében minden munkanapon megvizsgálja, a szükséges vizsgálatokat elrendeli, eredményeiket értékeli. A gyermekorvosi vizit alkalmával az orvos tájékoztatja az anyát a gyermek állapotáról, a vizsgálatok eredményéről. A viziten szemészeti vizsgálat is történik. Az anyának lehetősége van kérdéseit feltenni.
Megszületés után az újszülötteket tiszta folyóvízben fürdetjük meg, babaápolási szereket nem használunk! A gyermekek napi fürdetése (babaápolási szerek nélkül) a csecsemőszobában történik a kora délutáni órákban. Ha az anya igényli, gyermekápolónő felügyelete mellett a saját szobájában ő maga végezheti

A Szülészeti Osztály területén látogatás nincs. Amennyiben az édesanya gyermekét a látogatóknak meg kívánja mutatni, ezt az osztály bejáratánál üvegajtón keresztül megteheti, azonban az újszülöttet ott felügyelet nélkül nem hagyhatja és az osztályról ki nem viheti. (Terveinkben szerepel látogatói szoba kialakítása.)

A hazaadást megelőzően – a 3. napon – minden újszülöttnél szűrő jellegű laborvizsgálatok (PKU, sárgaság, és gyulladási érték ellenőrzése) valamint neonatológus szakorvosi vizsgálat történik, melyek alapján a neonatológus dönt a hazaadhatóságról. Kérjük, hogy a vizsgálatra az anyuka kísérje el a újszülöttet!

A 2-3. életnapon az újszülöttek a gyermekorvosi vizit alkalmával megkapják a tuberkulózis elleni BCG védőoltást. Hazamenetel napján audiológiai vizsgálat történik. A hazaadás hüvelyi szülés és császármetszés után legkorábban, betöltött 72 órás kor után történik.

Az újszülött hazaadásának kritériumai:

 • A hazaadás napján 12 óráig betöltött 72 órás életkor
 • 2300 grammos súlyhatár
 • Életkor szerinti fényhatár alatti bilirubin-szint
 • 8-10%-on belüli súlyvesztés
 • Infekcióra utaló adatok, tünetek és leletek hiánya
 • Amennyiben a neonatológus hazaadhatónak ítéli
 • Az édesanya megfelelő egészségi állapota

A kórházi tartózkodáshoz szükséges:

 • 1 kis csomag eldobható pelenka (naponta 2 db-ot adunk, ehhez kell kiegészítést vinni)
 • 4-6 textilpelenka (a baba alá tenni ellátásnál)
 • 1 csomag popsitörlő kendő
 • 1-2 pár karmolásgátló kesztyűke vagy kicsi zokni ugyanerre a célra (monogrammal ellátni célszerű), kis sapka
 • Puha babatakaró (hideg időszakban)
 • Toll (anyukák adminisztrációs feladataihoz)

A kórházi védőnő a születésről, illetve a hazabocsátásról is küld értesítést a területi védőnőnek. A házi gyermekorvosok értesítésének kidolgozása folyamatban van.
Az anyuka is értesítse a védőnőt, és a házi gyermekorvost a születésről, valamint a hazabocsátásról!
Az újszülött hazabocsátásakor hivatalosan ajánlott a babahordozó használata.

Köszönettel:

Baranyainé Stupián Piroska, Újszülött osztály főnővér

Csarmasz Krisztina, Kórházi védőnő

A veszprémi babamama.infó teljes, naprakész kórházi listáját itt találod!