Várandósság

Várandósság, várandósság alatti problémák témakörében érkezett kérdések és válaszok.

Tanácstalan vagy? Segítségre van szükséged? Írd meg kérdésedet nekünk, szakértőnk kb. 5 napon belül válaszol! 

Ha nem a saját keresztneveddel szeretnéd látni a kérdést oldalunkon, írj bátran álnevet vagy jeligét!

E-mail címünk: veszprem@babamama.info vagy veszprem.babamamainfo@gmail.com

A kérdésekre Dr. Lövei Péter, szülész-nőgyógyász ad választ.

Téma: Érdeklődés szüléssel kapcsolatban
Kedves Doktor Úr!

Köszönöm szépen a választ!

Még annyit kérdeznék meg a Doktor úrtól, hogy jelenleg körzetileg az ajkai kórházhoz tartozom. Doktor úr írta a válaszában hogy ott érdemes szülnöm ahol van koraszülött/újszülött intenzív osztály. Ajkán ha jól tájékozódtam az interneten, nincsen ilyen osztály. Ilyen esetben ha Ajkán szülnék, átszállítanának engem vagy a babámat vagy mindkettőnket a veszprémi kórházba, vagy Ajkán is valószínűleg fel vannak készülve az ilyen esetekre?

Mégegyszer köszönöm, további szép napot kívánok!

Üdvözlettel:

Anita

 

Kedves Anita!

Nem, a szakmai szabályok szerint ha Ajkán jelentkezne, akkor továbbküldenék Veszprémbe, ott nincs újszülött intenzív osztály.

Mint ahogy írtam Veszprémben a 34. héttől felvesszük a kismamákat osztályos megfigyelésre.

Ezzel kapcsolatban azt javasolnám, hogy kérjen egy időpontot a veszprémi terhestanácsadóba, hogy a részleteket meg tudja beszélni!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Érdeklődés szüléssel kapcsolatban

Kedves Doktor Úr!
26 éve vagyok már inzulinos cukorbeteg, de nagy örömünkre minden gond nélkül sikerült teherbe esnem idén májusban.
Szerencsére a terhességem eddig a szokásos mederben zajlik vércukromat kézben tartva. Az eddigi vizsgálatok (nőgyógyászati, ultrahang, szívultrahang) alapján minden rendben van, 2017. februárjára vagyok kiírva.
Azután érdeklődnék, hogy a cukorbetegségemre tekintettel van-e speciális ellátásra szükségem a szülés során?
Az interneten olvastam, hogy a cukorbeteg kismamáknak speciális, ilyen esetekre is szakosodott centrumokban érdemes szülniük. A veszprémi kórház ismereteim szerint diabetológiai központ is.
Illetve a védőnőmmel beszélgetve erről, mondta, hogy a babát születése után hosszabb ideig tartják megfigyelés alatt a vércukoringadozások elkerülése végett. Valamint általában programozott szülés van, korábban – akár a 36. héten – be kell feküdnöm a kórházba, és a 38. héten megindítják a szülést.
Erről kérném szíves tájékoztatásukat, hogy várhatóan hogyan zajlik ilyen esetekben a szülés, illetve a kisbaba ellátása?
Nagyon szépen köszönöm a válaszukat, további szép napot kívánok!
Tisztelettel:
Anita

Kedves Anita!

Valóban mindeképpen olyan helyen javasolt a szülés az inzulinnal kezelt cukorbeteg kismamák esetében, ahol van koraszülött/újszülött intenzív osztály. Ezek a babák megszületés után az intenzív osztályra kerülnek szoros megfigyelésre (tehát nem maradnak az anyukával a gyermekágyas részlegen), nem egyszeres gyógyszeres beavatkozásra szorulnak, amíg az inzulintermelésük és cukorháztartásuk “függetlenedik” az anyáétól.

Tekintettel arra, hogy a cukorbeteg kismamák esetén nagyobb eséllyel jelentkezhetnek az alapbetegség miatt magzati szövődmények, a várandósság során végig, azonban az utolsó trimeszter végén még szigorúbb megfigyelés javasolt (ez a veszprémi kórházban 34. terhességi héttől osztályos benntfekvést jelent a szülés időpontjáig).

A betegsége önmagában nem jelenti azt, hogy nem szülhetne természetes módon, viszont ezen kismamák körében magasabb a császármetszés aránya. Ennek oka egyrészt ha az anyai szénhidrátanyagcsere felborul (ez ritkábban fordul elő), vagy a fenn említet magzati szövődmény miatt a terhességet korábban, rövidebb idő alatt kell befejezni. Természetesen az elhúzódó vajúdás sem szerencsés az inuzulinnal kezelt cukorbetegség esetén. A szülés indításának esetleges időpontja a vizsgálati eredményektől függ, de valóban, nem javasolt a 41. hétig várni, hogy a szülés spontán meginduljon.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: érdeklődés

Kedves Péter!

Most 10 hetes kismama vagyok.
Sajnos sikerült beszereznem egy gombás fertőzést(szagtalan,túrós hüvelyváladék)
Annyiban kérném a segítségét,hogy a gyógyszertárban kapok-e,használhatok-e erre krémet,annak ellenére,hogy kismama vagyok.?
Tudna-e tanácsolni nekem,melyik a legjobb?

Köszönettel:
Anita

Kedves Anita!

Ha nem lenne várandós, bármelyik vény nélkül kapható készítményt használhatná, viszont így javaslom, hogy nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezzen, az első trimesterben nem lehet bármilyen gyógyszert használni!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: genetika?
Tisztelt Doktor Úr!

34 hetes terhes vagyok , ellenőrzésen az orvosom megállapította h a baba feje kisebb, mint lennie kellene kb 33.hetes babának felel meg. szerinte genetika, lehet az oka mert az én fejem is kisebb méretű. Doktor Úr szerint van okom aggodalomra? ha nem genetika miatt van, akkor mi okozhatja? előre is köszönöm segítségét!
Kedves Kérdező!

Egyrészt lehet öröklődő, másrészt a fejméret 1 heti lemaradása nem jelent semmit önmagában, ha a többi méret, illetve a baba becsült súlya a normális tartományban van.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: missed ab?

Tisztelt cím
Egy nagy kérdésem lenne.hét hetes terhes vagyok.
Uh.doktornő azt mondta életjelet nem mutat a pici.menjek klinikára.
Mert szerinte missid ab
Kimentem uh orvos azt mondta 6.5 mm
De szivmüködés nincs.
Menjek vissza tiz nap mulva
Ön szerint mennyi a valószínüsége.hogy akkor
Lehet szivmüködés
Tisztelettel Ildiko

Kedves Ildikó!

Egy ekkora (6,5 mm-es) embriónál már kell látszódnia szívműködésnek, ezért nagyon valószínű, hogy sajnos tényleg missed abortuszról van szó.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: terhesen strand?

Tisztelt Doktor úr!

Kb 5 hetes terhes lehetek. Nem voltam még a nőgyógyászomnál jövő hét végén tervezem amikor is már 6 hetes leszek számításaim szerint. Kérdésem az lenne,hogy veszélyes-e strandra menni. A családdal hétvégén megyünk nyaralni ( csak egy hétvégét). Mit javasol? Nem nagyon vagyok fogékony a fertőzésekre eddig kb 2x lehetett életemben hüvely gomba.

Köszönöm előre is válaszát.

Üdvözlettel:

Melinda

Kedves Melinda!

Fürödjön nyugodtan!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: császármetszés után

Tisztelt doktor Úr!

Hét hónapja csàszàrmetszésem, màsnap a méh sebének vérzése miatt ismételt műtétem volt.Meg szeretném kérdezni, hogy a futàs lehet e annyira megterhelő, hogy a méh hegének vékonyodàsàt vagy egyéb problémàt okozzon?

Vàlaszàt előre is köszönöm!

H.M.K.

Kedves H.M.K.!

Ennyi idő távlatából nem, nyugodtan sportoljon!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: terhes vagyok-e?

Tisztelt doktor ur

38 eves vagyok ,mar 12 eve szeretnenk gyereket de csak mehen kivuli jott ossze.

15-en kellett volna meg jojjon a ciklusom, mivel nem jott meg csinaltam egy HCG tesztet .

Az eredmeny 1953.0mUI/mL szeretnem tudni terhess vagyok -e.

Elore is koszonom a valaszat

Kedves Kérdező!

Igen, a vérvétel eredménye azt mutatja, hogy terhes!

Tisztelettel: dr Lövei Péter
Téma: méhszájseb kezelése terhesség alatt
Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi aggodalmammal fordulok Önhöz: az elmúlt időszakban hetente jártam méhszájsebem miatt ecsetelésekre (fehérjekicsapás céljából). Összesen kb. 6-7 kezelésem volt. Az utolsó beavatkozás alkalmával a kezelőorvosom megállapította, hogy gyakorlatilag eltűnt a seb, de persze biztosat majd a 2-3 hónap múlva esedékes kontroll vizsgálaton látunk majd. Kérdésem az lenne, hogy egy a kezelések közben kialakult esetleges terhesség esetén okozhatott-e a beavatkozás bármi negatív hatást a magzatra (gyanúm szerint a legutolsó ecseteléskor már lehetséges, hogy terhes voltam). Ha a veszély fennáll, hogyan/mikor lehet megtudni a kérdésemre a választ? A terhesség elején UH-n látszik már, ha probléma van?

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!

Babi

Kedves Babi!

Idéznek egy korábbai választ egy hasonló kérdésre:

“Amit köznyelven “méhszájsebnek” hívunk, az valójában nem seb, hanem a méhnyálkahártya. A vékony, méhen belüli hámréteg és a vastagabb hüvelyhám találkozása a külső méhszájban van általában, azonban ha ez az átmeneti zóna a méhszáj felszínére kerül, az vizsgálatkor sötétebb piros területként látszódik (ezért nevezik méhszájsebnek)! Ez valakinek egy életen át megmarad, van amikor az életkorral az átmeneti zóna helyzete változik, “eltűnik”. Amennyiben negatív az éves rákszűrés eredménye és nem okoz panaszt (ami általában bő hüvelyi váladékozást és/vagy kontakt vérzést jelent), akkor kezelést egyáltalán nem igényel!”

Az, hogy a beavatkozás káros-e az embrióra, attól függ, milyen módszert használtak. Ha pl. fagyasztás vagy égetés történt, akkor természetesen semmilyen káros hatással nincs a terhességre, ha viszont valamilyen “sejtmérget” használtak, az elviekben problémát jelenthet. Ha korai stádiumban károsodást okoz, akkor az UH vizsgálaton nem fog látszódni sem az embrió, sem a szívműködés.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: szoptatás várandósan

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy támogatja-e a várandósság alatti szoptatást. Az ön véleménye szerint, egy normál lefolyású terhességnél okozhat bármiféle problémát a magzatra nézve?

Köszönöm válaszát!

Kedves Kérdező!

Eltérőek a vélemények, de a szoptatás oxytocin termelődéssel jár, ami a méh összehúzódását válthatja ki.

Azt javaslom próbálja meg, viszont ha már nagyobb a csecsemő, és esetleg “már csak” megnyugtatásra igényli a mellet, akkor a biztonság kedvéért érdemes elválasztani. Illetve ha bármilyen probléma merül fel a terhességgel (fenyegető vetélés pl.) akkor abba kell hagyni a szoptatást.

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: méhlepény
Tisztelt Doktornő/úr!

Sűrgős kérdésem lenne, 39 hetes kismama vagyok a harmadik csemetémet várom, nos az elsőt 38 hérte 3790gr a másodikat 35. hétre 2505 grammal hoztam a világra, velük semmilyen komplikáció nem volt a gyermekágy zavartalan….

Nos a harmadik csemetémmel 32 hetesen kaptam vért mert a hemoglobin szintem le esett 88 ra, és peros vaspótlást is elkezdtünk, 34 hetesen bekerültem “hányás hasmenéssel”

amire később gyomorontás mondtak az orvosok kaptam 9 üveg infúziót köztük olyat amit szülés visszatartásnál is szoktak, emellett megkaptam a tüdőérlelőt is. Nos a kérdésem az lenne, hogy ctg-n voltam ma reggel és a gép mutatott fájásokat a méhszájam ujjkúpnyira nyitott a cervix hossza 42 mm én természetesen nem érzek semmit , a méhlepényem III/IV érettségben van. Az orvosom azt mondta a leletemre hogy tökéletes és hogy pénteken találkozunk. De jelzem meg sem vizsgált ilyenkor mi a teendő ugyanis az első gyermekemnél nem voltak fájásaim és az előző orvosom ultrahang alapján küldött be a korházba mert nem talált valamit rendben, én azt olvastam hogy ilyen stádiumba már a lepény nem tudja tovább táplálni a magzatot. Nos az előző vizsgálat óta már két hét telt el és félek hogy valami baja lesz a picinek mert ugy kell noszogatni hogy mozogjon!

Megértését és gyors válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján nekem úgy tűnik alaposan megvizsgálták: volt NST-je, ultrahangja és méhszájvizsgálata is. Ha ezeknél a vizsgálatoknál nem találtak eltérést, akkor megnyugodhat. Az, hogy III/IV-es stádiumú a lepény, az önmagában semmit nem jelent, attól még a funkcióját tökéletesen el tudja a látni. Ha viszont a konzekvensen kevesebbet érezni mozogni a magzatot, az figyelemfelhívó lehet, mindenképpen jelezze a következő NST vizsgálaton! Egyébként a CTG gép mutathat úgy összehúzódásokat, hogy azokat a kismama nem is érzi, úgyhogy bízzon magában, két szülés után érezni fogja mikor jön el az ideje a szülésnek!

Tisztelettel: dr Lövei Péter

Téma: Terhesség fogamzásgátló szedése mellett

Tisztelt Doktor Úr!!

Februàr 3-àn volt az utolsó menstruációm,azota 2-szer voltam az orvosnàl!! Május 4-én felirta nekem a Norcolut gyógyszert es mondta h 7 nap mulva kb megbetegszek.Azóta se semmi ( 84 napja nem betegedtem meg) május 21-én elkezdtem hànyni!! Màjus 22-23-àn csinàltam 2 terhességi tesztet ami Pozítiv lett..

azota is csak rosszul vagyok szinte egész nap csak hànyok…

Ön szerint megbizhatok a tesztben?? Ès ha esetleg terhes vagyok a Norcolut gyogyszertöl lehet bàrmi féle baja a babànak?? vàlaszàt elöre is köszönöm!! Szandyka

Kedves Szandyka!

A Norcolut nem ártalmas a babának, viszont ha terhes, ne szedje!

Ennek kiderítésére vérvételt javasolnék, az biztosan ki fogja mutatni, ha várandós!

Tisztelettel: dr Lövei Péter