Egyedülálló szülők

egyedülálló szülők alapítvány logó“Mindenki úgy képzeli, hogy lesz egy szép családja, és együtt élnek, míg meg nem halnak. Aztán végül valahogy nem így lesz.”

Nagy Anna: Egyedülálló szülők könyve

 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon minden ötödik család egyszülős*. Nem kell azonban feltétlen ismernünk a statisztikai adatokat ahhoz, hogy lássuk, milyen sok családot érint ez a helyzet. Elég, ha körülnézünk közvetlen környezetünkben: ha saját családunkban nem is, a lépcsőházban, a gyerek osztálytársai körében, vagy a játszótéren is találunk olyan szülőket szép számmal, akik válás, haláleset, vagy más okok miatt egyedül nevelik gyermekeiket.

Az ő helyzetükre hívja fel a figyelmet az egyedülálló szülők világnapja is, melyet március 21-ére tűztek ki.

Nagy Annának, Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnökének személyes tapasztalata van a helyzetről: fiát 11 éven keresztül nevelte egyedül. Ekkor döntött úgy, hogy segíteni szeretne sorstársainak.

 

Babamama.info: Ön szerint mennyire elfogadó a magyar társadalom a gyermeküket egyedül nevelő szülőkkel?

 

Nagy Anna: Furcsa kettősség van az emberekben az egyedül nevelő szülőkkel kapcsolatban: máshogy kezeli a társadalom az apukákat és az anyukákat. Az egyedül nevelő apák – belőlük is több tízezer van az országban – kivétel nélkül arról számolnak be, hogy törődéssel, segítőkészen fordulnak feléjük az emberek,  ritkán vannak problémáik óvodában, iskolában, mivel a legtöbben igyekeznek segíteni. Sajnos az anyukáknál nem ez a helyzet: ők még mindig gyakran találkoznak előítélettel, lesajnálással.

 

BMI: Mit tanácsol azoknak, akik frissen kerülnek ebbe a helyzetbe? Mik a legfontosabb teendők?

 

N.A.: A legfontosabb, hogy elhiggyék: a fájdalom, szomorúság, amit éreznek, nem fog örökké tartani. Adjanak maguknak időt a gyógyulásra, hiszen ahogy a testi fájdalomnak, úgy a lelkinek is megvan a maga gyógyulási folyamata. De rendbe fognak jönni: elég, ha körülnéznek és látni fogják, hogy hány szülő nevel kiegyensúlyozottan, harmonikusan gyereket – egyedül.

 

BMI: Hová fordulhatnak az érintettek: vannak-e vidéken segítő szervezetek?

 

N.A.: Az alapítványunkat elsősorban online tudják megtalálni a szülők, de a honlapunkon, az egyszulo.hu-n több vidéki helyszínt is találnak.

 

BMI: Hogy és miért született meg az alapítványuk?

 

N.A.: Amikor egyedül maradtam a fiammal, én is – ahogy sok hozzám hasonló szülő – elkezdtem keresni, hogy hol találkozhatok sorstársakkal, hol kaphatok segítséget ebben a helyzetben. Mivel nem találtam, úgy gondoltam, hogy itt az ideje megteremteni ezt a közösséget és létrehozni egy olyan civil szervezetet, amely az egyedül nevelőkhöz szól. Így született az alapítvány.

 

BMI: Miben segít az önök alapítványa, és jellemzően kik fordulnak önökhöz?

 

N.A.: Sok jogi, pszichológiai vagy akár munkaügyi kérdés merül fel a mindennapokban az egyszülős családokban – ezekre igyekszünk válaszolni, segítünk az eligazodásban jogásszal, munkaügyi szakértővel vagy pszichológussal. Amikor lehetőségünk van rá, tábort szervezünk vagy karácsonyi csomagokat készítünk, de sokan keresnek meg minket azzal, hogy a gyereknek ruhára vagy tanszerre van szüksége. Néha pedig egyszerűen egy jó beszélgetésre vágynak a szülők, hiszen jól esik azokkal megosztani a gondjainkat, gondolatainkat, akik hasonló cipőben járnak.

 

BMI: Kinek ajánlaná a tavaly megjelent Egyedülálló szülők könyvét?

 

N.A.: Elsősorban természetesen az egyedülálló szülőknek, hiszen róluk szól ez a könyv. De olyanoktól is kaptam nagyon szép leveleket, visszajelzéseket, akik maguk is egyszülős családban nőttek fel és miután elolvasták a könyvet, kicsit más szemmel néztek a gyerekkorukra és az anyjukra vagy apjukra, aki felnevelte őket. Természetesen nemcsak egyszülősöknek ajánlom a könyvet: ha elolvassák, talán azok is más szemmel néznek ezekre a családokra, akik eddig nem is tekintették őket családnak.

egyedülálló szülők könyve kép

 

 

 

 

 

 

Baky Anna

 

* http://24.hu/belfold/2016/03/21/minden-honapban-azert-harcolok-hogy-megeljunk/